«Аптечна наркоманія» в Україні витісняє ін'єкційну

Місце трамадолу серед широкодоступних наркотичних препаратів зайняв кодеїн

Про це, посилаючись на дані Держлікслужби, на своєму сайті пише громадський діяч Марина Бурмака.

В аптеках України зафіксовано бум продажів кодеїновмісних препаратів. Серед них – відомі знеболюючі засоби «Пенталгін», «Каффетин», «Солпадеїн», а також протикашльові «Кодтерпін», «Коделак», «Кодетерп», «Терпінкод», «Кофекс» та інші. На жаль, це явище пов'язане далеко не з лікувальним ефектом таблеток.

«Кодеїн – алкалоїд опіуму зі слабкою наркотичною дією. Він справді знеболює, має протикашльовий ефект, але саме за рахунок впливу на центральну нервову систему. Тому медики спостерігають швидке звикання до цих препаратів і так званий «синдром відміни» після припинення їх застосування, в тому числі і серед дітей», - розповідає Марина Бурмака.

За даними фахівців, головний секрет успіху кодеїновмісних препаратів полягає в тому, що на їхній основі наркозалежні в домашніх умовах виготовляють дешевий наркотик «дезоморфін», в народі іменований «крокодилом». Уже після перших випадків прийому він викликає стійку залежність, а через три місяці – гниття кінцівок і деградацію внутрішніх органів. Людина, що підсіла на «крокодил», живе не більше двох років.

Встановлено, що за період 2008-2013 рр.. роздрібний ринок засобів від застуди та кашлю, що не містять кодеїну, виріс усього лише на 5%. При цьому продажі кодеїновмісних препаратів цієї ж категорії зросли за п'ять років на 135% (з 6 до 15 млн. упаковок на рік). За минулий рік продажі кодеїновмісних ліків принесли компаніям-виробникам 347 млн. грн. І хоча подібну продукцію належить продавати за рецептами, це обмеження МОЗ результату не дає.

Найбільше таких препаратів в Україні реалізує одеська компанія «ІнтерХім». У рейтингу найбільш продаваних ліків її «Кодтерпін» перемістився з 25-ї позиції в 2009 році на другу в 2013 році, а в деяких індустріальних регіонах країни він вже займає перше місце.

«На жаль, цю «епідемію кашлю» за стільки років так і не змогли помітити в Міністерстві охорони здоров'я України. Хоча Державна служба України з лікарських засобів неодноразово закликала покласти край кодеїновій мафії, зарахувавши кодеїновмісні препарати до лікарських засобів, що підлягають предметно-кількісному обліку», - підсумовує Марина Бурмака.

Нагадаємо, предметно-кількісний облік передбачає продаж ліків за спеціальними рецептами, а також сувору звітність аптек про свої продажі.

Нова влада зобов'язана зупинити зростання «аптечної наркоманії» і покарати представників фармацевтичного бізнесу, що підігрівають її.