МЗС України вручило повіреному Путiна ноту протеста

Сьогодні, 19 березня, МЗС України викликало Тимчасового повіреного у справах РФ в Україні Андрія Воробйова для вручення ноти протесту проти визнання Росією нелегітимної Республіки Крим та підписання Договору про приєднання Криму та Севастополя

Про це Еспресо.TV. повідомили в прес-службi МЗС.

У вiдомствi заявили, що такі дії російської сторони не відповідають основоположним принципам та нормам міжнародного права щодо гарантій територіальної цілісності, недоторканності і непорушності кордонів та невтручання у внутрішні справи держав.

"Українська сторона розцінює зазначені дії РФ як акт анексії, тобто насильницьке набуття частини території України, - заявляють в МЗС. - Відповідно до Статуту ООН, Російська Федерація у відносинах з Україною має утримуватися від погрози силою або її застосування як проти територіальної недоторканності або політичної незалежності, так і якимось іншим чином, несумісним із Цілями Об'єднаних Націй".

Крім того, у міністерствi зазначили, що відповідно до статті 2 Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 1997 року, російська сторона зобов'язалась поважати територіальну цілісність і підтвердила непорушність існуючих між країнами кордонів.

"Українська сторона категорично заперечує поширення суверенітету Російської Федерації на окуповану нею територію України і залишає за собою право на вжиття заходів у відповідності до міжнародного права та законодавства України", - йдеться у ноті протесту.

Нагадаємо, Держдума Росії готується 21 березня ратифікувати угоду про приєднання Криму і Севастополя до Росії.