Томбінський: Крим може стати одним з найнебезпечніших регіонів світу

Голова Представництва Європейського Союзу, посол Ян Томбінський відзначає, що дедалі більша кількість громадян України стали жертвами серйозних порушень прав людини в Криму

Про це Еспресо.TV повідомили в прес-службі представництва ЄС.

«Відтоді, як 27 лютого група озброєних осіб захопила будівлі Верховної Ради та Ради Міністрів Автономної Республіки Крим в Сімферополі, дедалі більша кількість громадян України стали жертвами серйозних порушень прав людини. Серед тих порушень, про які повідомлялося, - насильницьке зникнення людей, неналежне поводження та тортури, насильницькі напади на журналістів, обмеження свободи медіа, пересування та мирних зібрань", - заявив посол.

Він висловив сум у зв'язку із загибеллю українського військовослужбовця Какуріна, якого убили під штурму військової частини у Сімферополі, та кримського татарина Аметова, тіло якого знайшли зі слідами тортур.

"Правоохоронні органи мають негайно розпочати ефективне та об’єктивне розслідування, і винні за цей ганебний злочин мають постати перед правосуддям", - заявив Томбінський.

Він закликав негайно звільнити без будь-яких умов  усіх викрадених активістів та військових.

"Я рішуче засуджую ці випадки насильницьких зникнень людей, які перетворюють Крим під самопроголошеною владою на один з найбільш небезпечних регіонів світу", - заявив посол ЄС.

Томбінський висловив стурбованість ситуацією щодо свободи ЗМІ в Криму, відключенням каналів та нападами на журналістів.

Він закликав також забезпечити право на мирні зібрання та забезпечити права національних менших, в першу чергу кримських татар.

"Міжнародним спостерігачам за ситуацією з правами людини, зокрема з Ради Європи, ОБСЄ та ООН, має бути надано негайний необмежений доступ до Криму", - заявив він.