Жителям Криму доведеться змінити номера телефонів

При переході до російських законів і стандартам телефонним абонентам Криму і Севастополя доведеться змінити номери

При цьому буде необхідно поміняти і SIM-карти стільникових телефонів, пише газета "Известия".

Роскомнадзор - російське наглядове відомство в сфері телекомунікацій - тільки почав знайомитися з положенням справ в Криму і Севастополі.

"Ми встановили контакт з місцевими структурами. Зараз вивчаємо ситуацію : які зайняті частоти, скільки ЗМІ зареєстровано", - відзначив офіційний представник Роскомнадзора Вадим Ампелонскій .

У відомстві впевнені, що місцеві жителі не повинні постраждати в результаті приєднання двох регіонів до Росії. Роскомнадзор думає над тим, щоб надати кримським і севастопольським операторам зв'язку «перехідний період». Це дозволить їм підлаштуватися під російське законодавство .

"Отримати російську ліцензію оператора зв'язку - це кілька місяців. А на отримання частот за російськими правилами, їх «розчищення» і здачу кожної базової станції Роскомнадзор може піти кілька років", - розповідає гендиректор дослідницької компанії Telecomdaily Денис Шматків.

Після входження двох регіонів до складу Росії операторам доведеться міняти номерну ємність, а абонентам, відповідно, - номери телефонів. Код країни змінять з українського «+840» на російський «+7». Коди багатьох міст Криму починаються на шістку, але в зоні «+7» шістка віддана Казахстану (ця країна користується « +7 » спільно з Росією) - так що коди міст теж доведеться міняти.

"Вільні коди в Росії є. На цифрових АТС у стільникових компаній все швидко робиться", - зазначає директор координаційного центру національного домена мережі інтернет Андрій Колесников.

Сьогодні телефонні оператори та інтернет-провайдери Криму і Севастополя з'єднані із зовнішнім світом магістральними лініями зв'язку, що проходять через територію України. Так що наявність міжнародного зв'язку та інтернет-доступу на півострові залежать від доброї волі Києва.

Втім, прокладка магістрального кабелю через Керченську протоку до Росії обійдеться відносно недорого: вартість 1 км, за словами керуючого партнера iKS -Consulting Костянтина Анкілова, - 200 тис. рублів. Від Керчі до Анапи близько 100 км, тобто мова йде про декілька десятків мільйонів рублів.

Також нагадаємо, що в Росії для того щоб придбати SIM-карту потрібно пред'явити паспорт. Тут також виникає колізія. Тобто щоб отримати російську "сімку" жителям Криму потрібно буде отримати паспорт РФ,