Рада планує прийняти закон про правовий режим Криму

Верховна Рада України пiдтримала за основу законопроект № 4473-1 "Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України"

Як повідомляє Еспресо.TV, за цей документ проголосували  276 народних депутатів. 

Всього на розгляд парламенту було винесено три законопроекти щодо статусу Криму та захисту громадян на окупованiй територiї, але бiлiшiсть депутатiв визнали найбiльш прийнятним законопроект  № 4473-1 авторства депутата  Сергiя Соболєва, але висловитися за те, щоб внести в нього правки.

В той же час виконуючий обов’язки Президента України Олександр Турчинов зазначив, що необхiдно прийняти один всеосяжний закон щодо статусу Криму.

У зв’зку з цим він запропонував прийняти за основу законопроект Соболєва, допрацювати його з урахуванням всіх пропозицiй, а на наступному тижнi приняти його в цiлому.

"Пропозицiя назви законопроекту наступна – "Про правовий режим Криму та забезпечення прав i свобод громадян на тимчасово окупованiх територіях України", - запропонував Турчинов.

Також вiн додав, що цей законопроект треба прийняти за скороченою процедурою.

Так, закон Соболєва визначає, що тимчасово окупованою територією України є територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. "Внутрішні води і територіальне море України, його дно і надра, на яких Україна здійснює суверенітет, континентальний шельф і виключна економічна зона, де Україна у відповідності зі своїм законодавством користується фіскальними, санітарними, імміграційними та митними правами, а в особливій економічній зоні і на континентальному шельфі - суверенними правами і юрисдикцією", - йдеться в документi.

Також закон передбачає, що відповідальність за порушення визначених Конституцією та законами України прав людини та відповідальність за охорону культурної спадщини на тимчасово окупованій території покладається на Росію.

"Відшкодування матеріальної та моральної шкоди, заподіяної тимчасово окупованій території, повністю покладається на Російську Федерацію як на державу, яка здійснює військову окупацію", - йдеться у законі.