Чубаров попросив у Шимановича 250-300 міжнародних спостерігачів

У Сімферополі відбулася зустріч Рефата Чубарова з помічником генсека ООН з прав людини Іваном Шимановичем

Про це Еспресо.TV повідомила керівник прес-центру Меджлісу Лейла Муслімова.

21 березня в Сімферополі відбулася зустріч помічника генерального секретаря ООН з прав людини Івана Шимановича з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим.

До складу делегації також увійшли глава моніторингової групи ООН з моніторингу прав людини Армен Харутюнян і офіцер з прав людини УВКБ ООН Вреж Атабекян.

З боку Меджлісу на зустрічі також брали участь керівник відділу зовнішніх зв'язків Меджлісу Алі Хамзін і керівник юридичного відділу Меджлісу Тейфук Гафаров.

Іван Шиманович нагадав Рефату Чубарову, що свій візит до Криму він планував набагато раніше, 15 березня 2014 року, але у зв'язку з тим, що зіткнувся з непереборними перешкодами з боку кримської влади, змушений був відкласти поїздку.

За словами помічника генсека ООН, під час його візиту в Україну стала очевидною нагальна потреба у присутності незалежних спостерігачів для об'єктивної оцінки впливу останніх подій на дотримання прав людини.

Чубаров на прохання Шимановича розповів хронологію подій на півострові після захоплення озброєними особами будівель уряду і парламенту Криму і введення російських військ на територію півострова.

При цьому Чубаров звернув увагу своїх візаві, що до 27 лютого 2014 року в Криму не було жодного випадку насильства на етнічному грунті, що послужило б причиною введення російських військ.

Обговорюючи правову основу та підсумки референдуму, що пройшов 16 березня в Криму, глава Меджлісу наголосив, що (як вже повідомляло Еспресо.TV) лише трохи більше піввідсотка кримських татар взяли участь у голосуванні.

«Було б неправильно говорити, що тільки кримські татари бойкотували референдум, — продовжив Чубаров. — Етнічні українці і багато етнічних росіяни також не підтримали його, оскільки бачили, що волевиявлення проходить в умовах несвободи і за наявності військ».

Шиманович в бесіді з головою Меджлісу також просив озвучити наявні факти морального і фізичного тиску, приниження людської й національної гідності, а також інші форми прояву агресії відносно всіх жителів Криму. При цьому Шиманович озвучив стурбованість вбивством Решата Аметова, який пропав 3 березня 2014 і був знайдений мертвим зі слідами тортур у полі в Білогірському районі, а також зникненням журналістів і громадських активістів. Як повідомляло Еспресо.TV, вбивство Решата Аметова викликало обурення світової правозахисної організації Human Rights Watch та влади Туреччини.

«Наше завдання детально вивчити весь спектр загроз і ризики небезпеки, яким піддано жителів Криму, а також ініціювати на рівні генсека ООН з прав людини негайне роззброєння осіб, що перебувають на території Криму, і виведення військ», — заявив Шиманович.

У свою чергу, Чубаров наголосив, що Меджліс кримськотатарського народу зацікавлений у присутності на постійній основі не менше 250-300 міжнародних спостерігачів у всіх населених пунктах Криму, а також у постійній присутності і практичній діяльності місії генерального секретаря ООН з прав людини на території Криму, передала Лейла Муслімова.