ОБСЄ направить в Україну до 500 своїх "агентів", але Крим омине

Організація з безпеки та співробітництва в Європі погодила направлення в Україну до 500 цивільних спостерігачів строком на шість місяці

 Про це повідомляє "Радiо Свобода" з посиланням на ОБСЕ.

За даними органiзацiї, перша частина місії повинна почати роботу в 9-ти регіонах України: Херсон, Одеса, Львів, Івано-Франківськ, Харків, Донецьк, Дніпропетровськ, Одеса та Луганськ.

Спочатку у місії будуть брати участь 100 цивільних спостерігачів. Пізніше склад місії, територіальний обсяг роботи, а також час її роботи можуть бути розширені в разі потреби. Головний офіс місії буде розташовуватися в Києві. Перші члени місії повинні прибути в Україну вже протягом доби.

"Мета місії - зробити внесок у зниження напруженості та підтриманні миру, стабільності й безпеки. Місія буде збирати інформацію про становище на місцях, зокрема, з приводу заяв про порушення принципів і норм ОБСЄ, а також про дотримання прав людини і прав національних меншин", - зазначили в ОБСЕ.

Водночас в організації повiдомили, що Росiя, яка єдина тривалий час блокувала узгодження мандату цієї місії, врешті домоглася того, що спостерігачі не матимуть права відвідувати Крим.