Після анексії Крима, Росія не визнає знижки на газ за "Харківські угоди"

Після того як Росія анексувала Крим знижки в $100 на російський для України не існує

Про це сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, пише газета "Ведомости".

Після приєднання Криму до Росії «такого поняття, як знижка на газ для України за базування Чорноморського флоту, більше не існує. Тепер вона не може застосовуватися ні де-юре, ні де-факто», сказав він.

За його словами, у разі повернення до ціноутворення на газ з Україною за контрактом від 2009 додаткову угоду до нього, підписана з Віктором Януковичем, по флоту буде вважатися недійсним.

Угоду, що продовжує перебування флоту в Криму в обмін на знижку в $ 100 до ціни газу за контрактом від 2009 р., було підписано в Харкові Януковичем і тодішнім президентом Дмитром Медведєвим у квітні 2010 р. З урахуванням цієї знижки торік Україна платила за газ близько $ 400 за 1000 куб. м.

Також джерело близьке до «Газпрому», говорить, що компанія може сама скасувати тільки грудневу знижку, яка є корпоративною. Харківська знижка - міжурядова, «Газпром» має до неї непряме відношення і є лише виконавцем, пояснив він.

Щоб «Газпром» міг надати знижку за флот, в квітні 2010 р. було прийнято постанову уряду № 291, яке на $ 100 знизило експортне мито на газ при постачанні на Україну. «Газпром» пропорційно знизив ціну, тобто саму знижку оплачує російський бюджет.