Венеціанська комісія не визнала кримський псевдореферендум

Венеціанська комісія одноголосно визнала референдум у Криму нелегітимним

Про це у «Фейсбуці» написав міністр юстиції України Павло Петренко.

«Щойно відбулося обговорення українського питання на сесії Венеційської комісії. Незважаючи на зауваження російської сторони, Венеційська комісія одноголосно прийняла рішення, яким визнала нелегітимним референдум у Криму, оскільки він порушує крім Конституції України ще й базові міжнародні принципи щодо територіальної цілісності та суверенітету суб'єктів міжнародного права», - зазначив міністр.

Крім того, за його словами, був заслуханий висновок Венеційської комісії щодо відповідності міжнародним стандартам законопроекту РФ про приєднання нових суб'єктів до РФ. В цьому висновку також було наголошено, що РФ, приймаючи такі рішення порушує базові міжнародні принципи щодо територіальної цілісності країн.

«Приєднання тої чи іншої території є можливим лише за міжнародним договором між двома державами. І ні в якому разі не в односторонньому порядку! А тим більше - із застосуванням військової сили», - зазначив Петренко. 

«У Криму, окрім порушень як Конституції й законів України, російською стороною було допущено порушення базових принципів міжнародного права. Коли фактично під багнетами автоматів з масовими фальсифікаціями представники РФ намагалися прикрити анексію Криму якимись напівюридичними документами. Це неприпустимо для тих країн, які мають договори про дружбу і які заявляють, що вони є нібито партнерами, як це сказав представник РФ. Партнери і друзі не приходять один до одного із автоматами», - додав міністр юстиції.