Росія не має права вимагати від України $ 11 млн. за "харківські угоди", - Мін’юст

Росія не має правових підстав, щоб денонсувати в односторонньому порядку «харківські угоди» й вимагати $ 11 млн. компенсації

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко, передає Еспресо.TV з посиланням на Радіо Свобода.

«Заяви прем’єр-міністра Російській Федерації про те, що вони в односторонньому порядку розривають цю угоду й намагатимуться компенсувати близько 11 мільярдів доларів, політично й у правовому порядку некоректні», – заявив Петренко.

За його словами, з правової точки зору «російська сторона є стороною, що порушила угоду про перебування ЧФ РФ в Україні». У зв’язку з цим, наголосив глава Мін’юсту, немає жодних підстав у Росії вимагати компенсації від України.

«Більше того, ми угоду про перебування російського флоту на території України використовуватимемо як один із доказів порушення російською стороною територіальної цілісності України», – заявив міністр.

Нагадаємо, минулого тижня прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що «харківські угоди» між Росією й Україною підлягають денонсації. За його словами, Росія має право вимагати від України 11 мільярдів доларів відшкодування.

Водночас Україна оцінює в сотні мільярдів доларів шкоду від привласнення Росією українського майна в Криму.