Втрата Криму мало вплине на кредитоспроможність України, - Moody's

Кредитоспроможність України більш залежна від розвитку внутрішніх подій, на тлі ризику соціального та політичного розколу, а також залучення зовнішнього фінансування , ніж наслідків втрати Автономної Республіки Крим

Про це йдеться в аналітичному огляді міжнародного рейтингового агентства Moody's, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на інформагентство "Інтерфакс-Україна".

На думку аналітиків, висока вразливість кредитоспроможності України обумовлена ​​значним дефіцитом її поточного рахунку і низьким рівнем валютних резервів, які до того ж продовжують скорочуватися на тлі збільшення попиту населення на іноземну валюту. Надалі ситуація з валютною ліквідністю може загостритись, зважаючи на вірогідну денонсацію угод з РФ, досягнутих у грудні 2013 року, а також "харківських домовленостей" 2010 року.

Крім того, сплеск попиту на іноземну валюту може викликати майбутні цього року погашення: у червні - суверенних єврооблігацій на $1 млрд і у вересні - євробондів НАК "Нафтогаз України" на $1,4 млрд.

Ситуація із зовнішньою ліквідністю також буде залежати від подальших переговорів з Росією щодо ціни на газ, розвитку торговельних відносин з РФ і ЄС, а також підсумків переговорів України з МВФ та іншими позичальниками. Враховуючи низьку ймовірність відновлення підтримки з боку РФ, фінансування МВФ буде мати вирішальне значення для України щодо забезпечення валютними коштами, необхідними для уникнення гострої валютної кризи.

Водночас, Moody's відзначає, що прямі економічні наслідки для країни в результаті відділення АРК досить помірні.

"Втрата Криму дасть одноразовий негативний ефект на зростання ВВП України і в загальному знизить його обсяг. Однак частка АРК у ВВП України становила не більше 3,7%", - зазначає Moody's. Окрім того, це збільшить співвідношення загального боргу України до ВВП не більше ніж на 1,6 процентних пункти - до 41,9% ВВП, за даними на кінець 2013 року.

У числі інших втрат української економіки в результаті від'єднання АРК аналітики Moody's називають активи українських компаній, які, ймовірно, будуть націоналізовані кримською владою, скорочення доступу країни до Чорного моря і зниження потенціалу України в освоєнні природних ресурсів Чорноморського шельфу.