Харків’яни з тральщика "Черкаси" привезли додому прапор судна

Екіпаж тральщика "Черкаси" покинув судно після того, як у вівторок після кількагодинного штурму росіські окупанти захопили корабель

Прапор, який команда тральщика "Черкаси" до останнього відмовлялася спускати, моряки-харків'яни Олександр Гутник, Владислав Гедюн і Денис Іващенко з Житомирської області забрали з собою, передає Еспресо.TV з посиланням на "Медіапорт".

"Досі мені не віриться, що я перебуваю тут. Я думаю, я зараз відкрию очі і буду у себе на кораблі. Буду далі відстоювати честь тральщика "Черкаси", - розповідає старшина першої статті морського тральщика "Черкаси", командир відділення артилеристів Денис Іващенко.

"Переживали всі дуже сильно, усім було страшно. Не знаю, як це пояснити словами. Прилетіли вертольоти, почали штурм. Ми встигли знятися з якоря, почали маневрувати, маневрували десь близько години - півтори. Вони кидали гранати світло-шумові, пошкодили рульове управління, тобто залишили корабель без керма. Ми стали безпомічними, не могли маневрувати. Ми стали, нас у борт ударив їхній буксир, потім зістрибнули їхні бійці - десант або спецназ - озброєні автоматами, в масках. Вони почали повноцінний штурм корабля. Година-півтори години трималися, вертольоти, ці "Віллард", гранати, стрілянина з кулеметів, було дуже страшно. Після того, як втратили керування, командир дав команду по верхній палубі - всім сховатися всередині корабля і загерметизуватися. Ми закрилися зсередини", - розповів старшина.

"Тоді вони зламали головний командний пункт. Командир почав переговори з їхніх старшим начальником. Він домовився мирним шляхом, щоб екіпаж не постраждав. Ніхто не постраждав", - додав він.

"Забрав мене і моїх товаришів по службі батько. Він заздалегідь приїхав туди, як відчував. Він все це спостерігав з берега і дуже сильно хвилювався. Батьки мало не отримали інфаркт. Що мама вдома, що батько на березі. Особливо, коли почалися постріли", - розповів старший матрос морського тральщика "Черкаси" Владислав Гедюн. 

"Ми не здавалися і хоча б щось робили. Було дві спроби прориву блокади. Трималися до останнього, не зраджували, тобто були вірними своїй присязі, своєму народу, трималися як могли. В екіпажу був бойовий дух, він і залишився", - підкреслив він.

Моряки кажуть, що з понад сімдесяти членів екіпажу на бік Росії не перейшов жоден. Близько двох десятків зійшли на берег ще до захоплення. Денис Іващенко пояснює: вони вирішили поїхати до сімей.

"Що тепер? Нам дали припис, підемо до військкомату, там повинні запропонувати три посади, рівносильні нашим званням. Якщо нас влаштовують ці посади, ми продовжуємо наш контракт далі, якщо ні, то звільняємося в запас", - зазначив старший мінер, старший матрос морського тральщика "Черкаси" Олександр Гутник.

У те, що повернулися з Криму цілими і неушкодженими, моряки все ще заледве вірять. Вони дякують українцям за підтримку, висловлюють розчарування в тому, що влада Росії і України не можуть знайти спільну мову, а від звернення "герої" знічуються.

"Коли ми йшли, вони (російські військові - ред.) всі нам казали: "Молодці, хлопці, ми вас поважаємо. Тому що ви єдині, хто давав нам відсіч", - сказав Іващенко.

Нагадаємо, вчора росіяни взяли штурмом український морський тральщик "Черкаси". Штурм за участю вертолітів і катерів тривав понад дві години. Зрештою, корабель було захоплено росіянами, ніхто з екіпажу не постраждав.