Російські рейдери провокують продовольчу кризу на Сході України

Колектив Сумського хлібокомбінату та його акціонери закликають Кабмін протидіяти загрозі продовольчої кризи та захистити підприємство від рейдерського захоплення

Про це Еспресо.TV повідомили на підприємстві. 

За інформацією одного з мажоритарних акціонерів підприємства Валерія Лук'янченка, 25 березня 2014 до власників Сумського хлібокомбінату зателефонував російський юрист Анвара Фарукшин (відомий за низкою судових спорів про право власності на українські підприємства) і зажадав продати Сумський хлібокомбінат. "Не приховуючи мети зупинити хлібокомбінат, Анвар Фарукшин запропонував викупити у нас 70% акцій підприємства", - зазначив Лук'янченко.

Акціонери відмовились продавати комбінат, розуміючи його стратегічне значення для регіону. У відповідь російський юрист заявив, що зупинить підприємство за будь-яку ціну, зокрема, й у судовому порядку. "Фарукшин пообіцяв позбавити область хліба і спровокувати масові протести сумчан. За задумом Фарукшина, все це призведе до голоду і оголошенню референдуму про приєднання Сумщини до Росії", - розповів деталі розмови Лук'янченко.

Сумський хлібокомбінат протягом декількох років був об'єктом рейдерських нападів і спланованого рейдерами банкрутства. 27 березня 2014 в Господарському суді Дніпропетровської області відбудеться чергове судове засідання, на якому мають розглянути питання про припинення процедури банкрутства цього підприємства.

На сьогодні власники - сумлінні набувачі - погасили близько 20 млн грн боргів підприємства, до суду направлено документальні підтвердження задоволення вимог кредиторів. Однак, за словами Лук'янченка, російський юрист пригрозив вплинути на хід судового розгляду і повернути хлібокомбінат до чергового витка процедури банкрутства, паралізуючи його діяльність. 

"Сьогодні рейдерські захоплення є не лише інструментом переділу власності, але й набувають політичного значення Більше того, одним з важелів шантажу стає продовольча безпека населення, який може стати серйозною альтернативою збройному вторгненню на територію суверенної держави. Трудовий колектив і акціонери підприємства ВАТ "Сумський хлібокомбінат" звертаються до керівництва країни з проханням зупинити російське свавілля щодо українських продовольчих підприємств і не допустити упередженості судового розгляду", - йдеться у повідомленні комбінату.

За інформацією ЗМІ, російська рейдерська група Фарукшина брала участь у десятках рейдерських захоплень українських підприємств, переважно підприємств харчової промисловості: Зокрема, це Піаст, Радосинь, Золота Нива, Житомирхліб, а також Овруцький гірничо-збагачувальний комбінат "Кварцит" та інші.