Тарута контролюватиме питання із нелегальними копанками на власному гелікоптері

Голова донецької ОДА Сергій Тарута дав місяць власникам копанок на легалізацію надрокористування, а всі інші обіцяє закрити

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на "УНІАН".

Тарута заявив, що для легалізації копанок, які відповідають критеріям малих шахт, регіональна влада Донецької області дає місяць.

"Всі ті, хто бажає продовжувати свою роботу в законному руслі, повинні протягом цього терміну подати відповідні документи до обласної ради та інших дозвільних органів" - зазнавич голова донецької ОДА.

"Всі, хто не подасть заяву про легалізацію протягом місяця, будуть закриті... Ми зі свого боку зробимо всі необхідні дії, щоб допомогти. Дається термін один місяць, щоб подали документи всім, хто відповідає критеріям", - підкреслив Тарута.

За його інформацією, вугілля видобувається на рік "близько 5 млн тон в цілому по Україні на цих незаконних копанках". Станом на початок поточного місяця в Донецькій області залишається 160 ділянок незаконного вуглевидобутку, серед яких 43 кар'єри, де видобуток ведеться відкритим способом. Найбільша кількість нелегальних місць вуглевидобутку зафіксовано в Амвросіївському і Шахтарському районах.

Губернатор зазначив: "У мене є гелікоптер, свій, особистий, і я буду за свої гроші робити обліт разом з керівниками правоохоронних органів, представниками місцевої влади. Ми спостерігатимемо за тиждень, як змінюватиметься картина".

Тарута сказав, що сьогодні не повинно існувати ніяких нелегальних організацій з видобутку вугілля, так як через відсутність техніки безпеки там гинуть люди, також нелегально видобуте вугілля викликає великі проблеми зі збутом продукції вугільних підприємств регіону, створюючи надлишки на ринку вугілля, що ставить під загрозу їхню економічну стабільність.

"Насправді ми миримося з тим, що у нас в XXI столітті існує рабовласницький праця і люди без усякого захисту працюють, гинуть, їх засипає, ніхто їх не розшукує. На жаль, підкидають (загиблих в копанках, ред.) на дороги, і у нас рівень ДТП досить великий у тому числі і через ті неподобства, які існують в копанках", - сказав Тарута.

Нагадаємо, вчора Тарута пообіцяв закрити всі нелегальні копанки.