Анексія Криму суттєво не вплине на загальну економіку України, - експерт

Анексія Криму Росією не суттєво вплине на загальну економічну ситуацію в Україні

Про це повідомив Ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко, передає Еспресо.TV.

"Крим, один з декількох дотаційних регіонів України. Це було пов'язано з сезонністю бізнесу, 50% - це туризм, 7-8 місяців на рік зайняті люди там не працюють", - вважає експерт.

На думку Савченка, незначні кримські морські потоки можна перенести в Одесу, Миколаїв.

"Втрати військової техніки – вона не давала прибутку. Сільське господарство – так, але в Криму потужно розвинене фруктове господарство, але воно було спрямовано на туристів. І то, цих туристів було мало, тому були показники надлишку фруктової продукції", - розповів він.

Серед секторів економіки, на які вплине анексія експерт називає туризм. "Анексія вплине більше на туризм, але турфірми швидко переорієнтуються на інші ринки. В цьому році, в кращому випадку буде 3 млн туристів в Криму".

На думку президент Центру антикризових досліджень Ярослава Жаліло деякі втрати економіка України все ж таки понесе.

"Кожного року приблизно 2 млн іноземних туристів привозили гроші в Україну. Втратимо можливість на соцзасадах відправляти людей на оздоровлення. Втрата для армії, а отже потреба додаткових витрат. Газовий сектор, Україна втрачає потенціал підводних газових родовищ. В пікові періоди аграрний фонд Криму не міг забезпечити внутрішній попит на фруктову продукцію, тому привозилась з інших регіонів України. Також відчутна частка втрат у сфері виноробства", - розповів Жаліло.