Більшість росіян хотіли б приєднання до Росії, окрім Криму, і інших регіонів України, - опитування

Дві третини жителів Росії вважають, що до складу Росії слідом за Кримом можна прийняти і інші регіони України, якщо їх населення приєднання до Росії

Такі висновки випливають з підсумків опитування «Левада-центру» (проведено 21 -24 березня, вибірка - 1603 людини з 45 регіонів країни, статистична похибка - не більше 3,4%), пише газета «Ведомости».

Тільки п'ята частина опитаних (19%) вважають, що Росії варто утриматися від такого кроку. 88% зізналися, що вони особисто за приєднання Криму, проти - тільки 7%.

Взагалі - Росія не має права на приєднання будь-якої території колишнього СРСР, де і зараз проживають росіяни, але конкретно з Кримом поводиться гідно і законно, відповідно до норм міжнародного права, - так вважають 28% опитаних «Левада». 58% переконані, що Росія має право приєднувати такі регіони, оскільки повинна захищати своїх. Тільки 4% респондентів вважають, що ніяких прав на це у Росії немає.

Саме прагненням захистити життя і благополуччя росіян від загроз українських націоналістів більшість опитаних (62%, можна було вибрати кілька варіантів відповідей) пояснюють дії російської влади в Україні; так само мотивували своє рішення дати президенту право на застосування військової сили на території іноземної держави російські сенатори.

Значна частка респондентів (39%) вважають, що російська влада хотіла відновити там порядок після Майдану. Кожен третій (32%) згоден з доводом президента Росії Путіна, що приєднання Криму - це відновлення історичної справедливості і повернення споконвічно російських територій.

9% бачать в діях Росії бажання показати «кузькіну мать» Заходу, який постійно принижує Росію і витісняє її з традиційних сфер впливу, 6% - імперську політику захоплення чужих територій в ситуації слабкості сусідів.

Частка тих, хто підтримує дії російської влади в Криму і солідаризується з її аргументами, зараз дуже висока - під90%, зазвичай критично налаштовані близько 30% населення, звертає увагу заступник директора «Левади» Олексій Гражданкін.