Близько сотні поліцейських оштрафують за збір особистих даних покійного олімпійського чемпіона

Понад 70 поліцейських по всій Фінляндії засуджені до виплати штрафів у зв'язку з судовим процесом у справі олімпійського чемпіона з лижних гонок Міки Мюллюля

Їх викрили в тому, що вони збирали особисті дані про спортсмена з внутрішніх баз даних поліції одразу після його смерті, доки йшло розслідування, повідомляє Еспресо. TV з посиланням на "ИТАР-ТАСС".

За фінськими законами, перегляд персональної інформації іншої людини держслужбовцем можливий тільки у випадку, якщо це входить до його посадових обов'язків.

​Багато обвинувачених пояснювали перегляд особистої інформації простою цікавістю, інші - бажанням в цілому поліпшити свої професійні навички.

Під час судових розглядів з 13 осіб були зняті всі звинувачення, оскільки було встановлено, що у них були підстави для збору даних. Решту обвинувачених суд засудив до виплати штрафів в розмірі одноденного доходу.

Спочатку коло підозрюваних був значно ширшим - близько 150 осіб. Проте звинувачення висунули тільки 90 з них, в тому числі співробітникам митниці і прикордонної служби.

Міка Мюллюля - олімпійський чемпіон Нагано-1998, чотириразовий чемпіон світу в Рамзау-1999. У 2001 році після допінгового скандалу на чемпіонаті світу в Лахті він був дискваліфікований на два роки разом з партнерами по збірній Фінляндії, а в 2005-му пішов зі спорту.

5 липня 2011 року Мюллюля знайшли мертвим у своєму будинку в місті Коккола. Насильницьку причину смерті слідство виключило.