Угорські організації Закарпаття зажадали подвійного громадянства

Угорські громадські, культурні та релігійні організації просять визнати закарпатських угорців корінним народом, визнати в Україні інститут подвійного громадянства та забезпечити державну підтримку національних меншин

Із таким проханням 39 громад звернулися до керівництва України, голови Закарпатської ОДА  Валерія Лунченка та голови Закарпатської обласної ради Івана Балоги, передає УНН.

Угорці звертають увагу влади на появу озброєних радикальних елементів, які розпалюють міжнаціональні конфлікти, чим викликають страх у населення. Однак організації висловлюють прихильність новій владі.

"Очікуємо, щоб закарпатських угорців визнали державотворчою та корінною нацією, відповідно до цього має бути надана національно-культурна автономія та ширші права для місцевих самоврядувань. В Україні мають бути прийняті відповідні закони, і відповідно у державному бюджеті передбачити спеціальні розділи для розвитку національних меншин.

Ми, закарпатські угорці, хочемо і надалі тут жити, в правовій державі, як угорці та законослухняні громадяни України", - йдеться у зверненні.

Зокрема, угорці Закарпаття вимагають від влади забезпечити:

• рівноправність на всіх рівнях життя;
• правові та фінансові умови для використання, збереження та розвиток рідної мови та культури;
• можливість навчання на рідній мові від дошкільних до вищих навчальних закладів;
• можливість вивчення державної мови на рівні, який дозволяє реалізувати себе в суспільстві (організація вивчення української мови має бути не на політичному рівні, а на фаховому, відповідно до розроблених методологій; має бути визнано, як у кожної людини є своя рідна мова, так для нас українська мова – друга мова, і відповідно до цього має бути розроблено зміст та вимоги навчальної системи, і на основі цього мають бути сформульовані вимоги щодо знань державної мови);
• визнати інститут подвійного громадянства та розробити відповідні законодавчі зміни, що сприятиме європейській інтеграції України;
• фінансову допомогу для культурних та навчальних закладів створених угорськими громадськими об’єднаннями та релігійними громадами Закарпатської області.

"Віримо й стверджуємо, що мирне проживання один біля одного народів та національностей є Божою волею, і для політичних керівників, як для кожної людини, найважливішим завданням є пошук виконання цієї Божої волі. Ми, угорці-християни, є корінним населенням Закарпаття, проживаємо тут вже понад 1100 років в мирі разом з іншими національностями, і хочемо й надалі тут проживати в мирі та злагоді", - йдеться у зверненні.