Шишацький вимагає нову Конституцію і закон про референдум від імені облради?

На сайті Донецької облради з'явилося звернення до Верховної Ради України з проханням вжити заходів щодо «стабілізації ситуації в країні»

Звернення розміщене на офіційному сайті облради 31 березня під заголовком «Стабілізувати ситуацію в країні можна лише шляхом внесення змін до Конституції, - А. Шишацький», повідомляє  Еспресо.TV.

В листі обласна рада висуває низку вимог парламенту. Варто зазначити, що остання сесія облради відбулася 3 березня.

«Останні події в Україні призвели до загострення політичної ситуації та криміногенної обстановки . Окремі популістські кроки нової влади прямо ведуть до соціально-економічної кризі і викликають занепокоєння у наших громадян. Донецька обласна рада звертається до Верховної Ради України з проханням вжити заходів щодо стабілізації ситуації в країні», - йдеться в заяві.

В облраді вважають, що збереження громадянського миру можливе тільки через прийняття Верховною Радою України нової редакції Конституції України і ряду першочергових законів.
 
Зокрема пропонується відновити роботу Конституційної Асамблеї для розробки нової редакції Конституції України,  яка гарантує: децентралізацію влади шляхом розширення повноважень і відповідальності місцевого самоврядування за стан справ у регіоні; створення виконавчих органів обласних та районних рад; створення (до проведення парламентських виборів) двопалатного парламенту,  в якому верхня палата буде виражати інтереси регіонів,  а її члени будуть наділені правом законодавчої ініціативи. 
 
Друга вимога - надати російській мові статус другої державної мови шляхом внесення відповідних змін до Конституції України.

Депутати також вважають,  що в техногенно навантаженій Донецькій області необхідно залишати 100 % екологічного податку,  50 % податку на прибуток підприємств, що знаходяться на території Донецької області  (крім комунальних підприємств),  а також в повному обсязі повинні залишатися в регіоні відрахування до Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття. 
 
Крім того, облрада пропонує  Верховній Раді України терміново розглянути питання щодо прийняття Закону України «Про місцевий референдум»,  взявши за основу законопроект (реєстр. № 0867 від 12.12.2012 ),  після проведення його широкого обговорення та доопрацювання .
 
Депутати також вимагають внести зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  якими передбачити попереднє узгодження з відповідними органами місцевого самоврядування кандидатур,  призначення яких планується на посади керівників місцевих державних адміністрацій та територіальних органів центральних органів виконавчої влади. 

Ще одна з вимог - розглянути питання забезпечення громадського порядку співробітниками міліції за допомогою патріотичних організацій (зокрема,  козацьких та «афганських»),  з яких у тому числі може бути сформована муніципальна міліція. Для фінансування муніципальної міліції пропонується передбачити кошти в місцевих бюджетах шляхом закріплення відповідних доходів та внесення змін до Бюджетного кодексу України.

Нагадаємо, на з’їзді Партії регіонів оголосили про виключення з партії ряду її очільників, зокрема колишнього губарнатора Донеччини Андрія Шишацького, який вважається креатурою Рената Ахмєтова.