Філарет назвав умови можливого об’єднання з УПЦ МП

УПЦ КП готова відмовитися від переговорів щодо об’єднання з УПЦ МП, якщо мова піде про підпорядкування Київського патріархату Московському

Про це на прес-конференції заявив глава УПЦ КП патріарх Філарет, передає «НБН».

«Комісії створені з боку Київського і Московського патріархатів, але до роботи ще не приступали. Ми сподіваємося, що почнемо ці переговори, але ми висуваємо три питання, перш ніж сісти за стіл переговорів», – заявив Філарет.

«Перше питання: чи підтримує Московський патріархат соборність України і недоторканність її кордонів? Друге: чи підтримує ця церква євроінтеграцію... Адже в дійсності (ці питання – ред.) мають пряме відношення до церкви. Якщо не буде незалежної української держави, тобто не буде жодної української церкви, тобто незалежної автокефальної», – зазначив глава УПЦ КП.

За його словами, української православної церкви важливо входження в Європейський Союз, оскільки це гарантія збереження української держави. «А якщо буде українська держава, то виникає питання третє: ви «за» помісну українську церкву? Помісна – значить незалежна автокефальна, яка не підпорядковується Московському патріархату. Якщо ви «за» таку церкву, тоді є про що говорити. А якщо ви хочете об'єднатися і привести нас під підпорядкування Московського патріархату, то ми такі переговори вести не будемо», – підкреслив Філарет.

Нагадаємо, раніше Синод Української православної церкви Київського патріархату запропонував створити в країні єдину помісну православну церкву. Відповідні звернення направлені духовенству УПЦ Московського патріархату і деяким єпархіях УАПЦ. У свою чергу, в УПЦ МП сприйняли ініціативу про об'єднання церков досить стримано. "Це не перше звернення УПЦ КП до нас. Як і ми безліч разів пропонували їм повернутися в лоно церкви, з якого вони вийшли. Найближчим часом ми оголосимо нашу позицію з цього питання", - зазначив глава синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко.