В Нацбанку розповіли, що будуть робити з проблемним "Форум Банком"

Національний банк України запропонував план по рятуванн "Форум Банк"

У п'ятницю відбулися збори вкладників "Форум Банку", пише газета "Капитал".

Ще 14 березня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) ввів в цей банк тимчасову адміністрацію.

До 13 квітня фонд завершить аналіз активів фінустанови.

«Після закінчення інвентаризації вкладники зможуть отримати по 200 тис.грн», - повідомив новий директор-розпорядник ФГВФО Василь Пасічник.

Голова НБУ Степан Кубів додав, що гарантує на 100 % повернення вкладів до 200 тис. грн.

Якщо через десять днів фонд не знайде інвестора, банк буде ліквідований. У цьому випадку юрособи та великі вкладники навряд чи зможуть повернути свої гроші. Тим часом, у ФГВФО запевнили, що вже мають дві заявки від інвесторів. Називати їх імена у фонді і Нацбанку відмовилися, пославшись на умови конфіденційності.

"Вадим Новинський (власник «Смарт- Холдингу», бенефіціар Форум Банку) взяв на себе зобов'язання знайти для банку інвестора, який зможе влити в фінструктуру гроші", - заявив Пасічник.

Новому інвестору доведеться вкласти 1,1 млрд грн. Новинський, який був присутній на зустрічі з вкладниками, підтвердив, що він готовий виділити таку суму, якщо виграє в конкурсі. Крупним вкладникам банків і юрособам також доведеться внести свій внесок у відновлення фінустанови.

«Не повинно бути так, що всі відразу побіжать в банк знімати депозити - тоді банку за три дні не буде», - пояснив Кубів. Буде проведена реструктуризація вкладів, процентні ставки по них зменшені.

Клієнти Форум Банку, які не потрапили під захист ФГВФО, можуть стати інвесторами фінустанови.  Щоб вкладники змогли стати акціонерами, Нацбанк ініціює зміни до закону про банки і банківську діяльність.

«Якщо вкладник інвестує 100 тис. грн в капітал, то пізніше він отримає всю суму грошей. Цей варіант застосовувався в США та Європі», - зазначив Кубів.