Для енергозабезпечення Криму, Росії доведеться витратити 100 млрд руб.

Росіяни розглядають три варіанти енергопостачання Криму, всі вони передбачають приблизні витрати в 90-100 млрд руб

Про це в інтерв'ю "Коммерсантъ" розповів міністр енергетикик РФ Олександр Новак, передає Еспресо.TV.

"Спільно з інститутами «Енергомережпроект» і « Газпромпромгаз» ми детально опрацювали варіанти розвитку схеми енерго -і газопостачання півострова. Перший - будівництво генерації загальною потужністю приблизно 1320 МВт. Це три станції, кожна по два блоки по 220 МВт, і прокладка газопроводу з боку Краснодарського краю по дну Чорного моря, який буде відгалуженням від «Південного потоку». Генерація буде повністю газовій", - розповів Новак.

За словами міністра такий спосіб потребує 1,5-1,7 млрд кубометрів на рік додатково до поточного споживання півострова, а це близько 1,7 млрд кубометрів на рік.

"Газопровід буде підводним, уздовж берега Чорного моря - за аналогією з газопроводом Джубга-Лазоревское-Сочі, який зробили для Олімпіади", - уточнив він.

Другий варіант - це постачання півострова за допомогою ЛЕП з боку Таманського півострова без будівництва місцевої генерації. "Тут можуть розглядатися як будівництво повітряної лінії через протоку, так і прокладання підводного кабелю".

І третій варіант - проміжний. Це будівництво генерації в обсязі 500-600 МВт і часткове постачання по лініях електропередачі, спорудженим або повітряним, або підводним способом.

Також міністр розповів, скільки Росії доведеться витратити на ці варіанти.

"Ми оцінюємо, що будівництво генерації потужністю 1320 МВт обійдеться приблизно від 90 до 100 млрд руб., а вартість газопроводу складе 5-6 млрд руб. Це попередні оцінки на основі аналогічних типових проектів. Вартість блоку, який стосується посилення зв'язків та будівництва ЛЕП і генерації в Тамані, оцінюється приблизно в 55 млрд руб. Плюс 55 млрд руб. - Будівництво ліній електропередачі та генерація в Таманської області і Краснодарському краї. В принципі, всі варіанти з електропостачання та газифікації Криму передбачають вкладення на рівні 90-100 млрд руб", - зауважив він.