"Нафтогаз" попереджає, що НКРЕ зажене його у збитки

Встановлені НКРЕ з 1 квітня нові тарифи на газ не покриють затрати НАК "Нафтогаз України"

Про це на прес-конференції заявив глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв, повідомляє журналіст Еспресо.TV.

Він зазначив, що при встановленій ціні на газ для підприємств, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів, на рівні 4020 грн. через курсову різницю компанія отримає збитки. Адже валюту для розрахунків з "Газпромом" НАК купував через державні банки за поточним ринковим курсом, у той час як у попередніх розрахунках закладався значно нижчий курс - "вісім з чимось". 

"Валюту "Нафтогазу" купував "Укрексімбанк", "Ощадбанк", "Укргазпромбанк". Іноді там були дуже високі відхилення. Наприклад, 20 лютого ми купували по долар по 12 грн, тоді як НБУ продавало по 10,05 грн. Але ми всі пам'ятаємо, який це був день", - сказав голова НАКу.

Економічно доцільною ціною на газ для промисловців Коболєв вважає 4600 грн за тис кубів. "Це та ціна при якій ми за квартал зможемо повернути те, що недоотримали".

"Якщо за курсом в 11 грн., це виходить трохи більше $360 за тис. кубометрів. При цьому, за інформацією глави "Газпрому", вони продаватимуть газ Україні по $385,5 за тис. кубів", - сказав Коболєв.

За його словами, на найближчому засіданні Кабміну НАК ініціюватиме перегляд тарифів НКРЕ з тим, щоб привести їх до рівня економічно обгрунтованих.