Росіяни можуть повернути ВМС України ще один корабель

Морський тральщик "Чернігів", захоплений російськими окупантами, може бути повернутий Збройним Силам України

Про це у вівторок на брифінгу в Чернігівській ОДА повідомив начальник регіонального медіа-центру Міністерства оборони в Чернігові Вадим Мисник, передає "Укрінформ".

"Зараз тривають перемовини по кожній одиниці нашого флоту. Групі офіцерів з екіпажу корабля дано команду залишатися в Криму й чекати вирішення питання передачі тральщика і його передислокації до Одеси", - сказав Мисник.

За його словами, більшість матросів-контрактників, що служили на "Чернігові" і залишилися вірними присязі, вже перебралися на материкову Україну і чекають призначення нового місця служби. Офіцерському складу на чолі із заступником командира корабля, капітан-лейтенантом Олександром Сікальчуком доручено забрати зі штабу ВМС України особові справи членів екіпажу.

На судні, що стоїть зараз під російським прапором, залишається 10 моряків та командир корабля, капітан третього рангу Борис Палій.

Зазначимо, тральщик "Чернігів" є підшефним судном чернігівських військовослужбовців. Тому медіа-центр постійно підтримує зв’язок із членами його екіпажу. Росіянам корабель здався 21 березня. Більша частина його команди, яка налічувала 67 осіб, залишилася на службі у Збройних Силах України.

Нагадаємо, з понад 50 одиниць техніки, захоплених росіянами в Чорному морі, до складу ВМС України було повернуто тільки один підводний човен – "Запоріжжя", який був спущений на воду у 1970 році. Як зазначають спеціалісти, росіяни повернули його тільки з тієї причини, що навіть утилізація човна буде надто збитковою.

 Корабель "Чернігів" був спущений на воду у 1974 році.