Євро замінить гривню в Україні через рік

Рівно через рік Україна приєднається до зони євро, і євровалюта стане повноцінним засобом платежу для розрахунків всередині нашої країни

Відповідних домовленостей було досягнуто на зустрічі керівництва НБУ і Європейського центробанку, яка відбулася сьогодні, повідомляє Еспресо.TV. Таким чином, Україна стане 19-ю державою, для якої євро є офіційною валютою.

У Нацбанку вітають кроки ЄС назустріч європейським прагненням України і обіцяють, що протягом року зможуть стабілізувати усі макрофінансові параметри у відповідності до вимог ЄЦБ.

У зв’язку з переходом на євровалюту в обіг у нашій державі будуть випущені банкноти загальноєвропейського зразка (номінали 5, 10, 20, 50, 100, 500 євро), при цьому монети Україна, як і інші держави єврозони - випускатиме із власним дизайном.

У Нацбанку планують оголосити конкурс на зображення, якими будуть прикрашені українські євро монети на реверсі (зворотній бік монети). На аверсі монет НБУ пропонує зобразити профілі усіх глав Національного банку України – Володимира Матвієнка (1 євроцент), Вадима Гетьмана (2 євроценти), Віктора Ющенка(5 євроцентів), Володимира Стельмаха(10 євроцентів), Сергія Тігіпка(25 євроцентів), Сергія Арбузова (50 євроцентів) та Ігоря Соркіна (1 євро).  Усіх наступних голів НБУ будуть зображувати на 1-єврових та 2-єврових монетах наступних випусків.

Еспресо.TV вітає наших читачів з першим квітня.