Україна та Європа розроблять програму збереження культурних цінностей на окупованих територіях

Міністерство культури сьогодні вирішує питання доступу до культурних цінностей та об'єктів культурної спадщини на території Криму

Про це в коментарі повідомила перший заступник міністра культури Олеся Островська-Люта, передає Еспресо.TV з посиланням на ZN.UA.

За її словами, міністерство культури сьогодні вирішує питання на законодавчому рівні щодо повернення в Україну музейних предметів, що належать до державної частини Музейного фонду України.

"Потрібно розуміти, що на даний момент поки немає остаточного рішення уряду щодо стратегії дій щодо української власності в Криму", - зазначила Островська-Люта.

"Міністерство продовжує постійний моніторинг стану пам'яток культури і музеїв Криму. На жаль, багато комунікації вже зруйновані. Сьогодні ключове питання для нас: можливість доступу української влади до культурних цінностей та об'єктів культурної спадщини на території АРК, а також виконання міжнародних зобов'язань, зокрема конвенцій Ради Європи", - сказала заступник міністра культури.

"Враховуючи останнє, міністерство звернулося до Ради Європи з ініціативою організувати моніторингову місію експертів РЄ для оцінки стану збереження культурних цінностей і виконання міжнародних зобов'язань як Україною, так і іншими сторонами - зокрема РФ. Вже найближчим часом спільно з Радою Європи, ЮНЕСКО, ЄС плануємо розробити програму управління культурою в умовах кризи - на окупованих територіях", - зазначила вона.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр-міністр України з соціальних питань Олександр Сич повідомляв, що російська сторона намагається привласнити цінні експонати з кримських музеїв.