Журналісти Петербурга закликали колег, обурених санкціями ЄС до Кисельова, захищати свободу слова в країні

Журналісти петербурзьких ЗМІ звернулися з колективним листом до колег з телеканалу "Росія 1", які минулого тижня виступили із зверненням на захист ведучого Дмитра Кисельова, який потрапив до списку санкцій Євросоюзу

Підписанти закликають журналістів державного каналу потурбуватися ситуацією зі свободою слова у власній країні і наводять конкретні приклади.

Як зазначено у зверненні, опублікованому на сайті "Леніздат.Ру", незалежність суджень і свобода слова, про які йдеться в колективному листі співробітників "Росії 1", опинилися під загрозою далеко не сьогодні. "Протягом багатьох років влада послідовно і цілеспрямовано обмежує простір для свободи слова і свободи думок, для незалежної журналістики. А в останні пару років цей процес набув абсолютно гротескні форми. Агресивна охоронна нормотворчість і погромне правозастосування є, очевидно, більшою загрозою для "основ", ніж накладені на пана Кисельова санкції, при всій їх безперечній нелюдяності", - пишуть журналісти.

Як приклади вони наводять висилку з Росії молдавської журналістки Наталі Морарь в 2007 році, британця Люка Гардінга в 2011 році і американського журналіста Девіда Сеттера в 2014 році, а також арешт фотокореспондента Дениса Синякова, який опинився на борту Arctic Sunrise, відкликання ліцензії у "Росбалта", закриття " Граней " і " Каспаров.Ру ", розгін Lenta.ru і "повільне удушення" телеканалу "Дощ".

У документі наводяться дані Фонду захисту гласності, згідно з якими в Росії в 2013 році загинули чотири російських журналісти, а також було зафіксовано: 71 випадок нападу на представників ЗМІ, 77 випадків цензури, 28 випадків кримінального переслідування журналістів і 84 затримання співробітниками правоохоронних органів. "Є серйозні підстави сумніватися в повноті цієї статистики, але немає підстав сумніватися в тому, що й цієї неповної статистики достатньо для величезної професійної тривоги. Але ви її нічим не виявили. Поки "журналісту" Дмитру Кисельову не заборонили з в'їзд на територію Євросоюзу", - пишуть петербурзькі журналісти.

У зверненні йдеться, що слово "журналіст" стосовно до ведучого "Вістей тижня" взято в лапки "не в порядку порожньої зухвалості". Підписанти пояснюють, що просто не знають - чи вважає себе журналістом Кисельов зразка 2014 року. В якості пояснень наводиться цитата з вислову Дмитра Кисельова про те, що "об'єктивність - це міф, який нам пропонують і нав'язують. Час дистильованої неупередженої журналістики пройшов. Росія потребує любові". "Тому логічно припустити, що Дмитро Костянтинович добровільно перевзувся в агітатори. Це, безумовно, його право, але далеко не факт, що агітатори вправі претендувати на професійну солідарність журналістів. Тільки на професійну солідарність агітаторів", - йдеться у зверненні.