Американці відправляють в Чорне море есмінець з системою ПРО

У Чорне море прямує американський есмінець "Дональд Кук" (Donald Cook), оснащений системою протиракетної оборони "Іджіс" (Aegis) через ситуацію, що склалась довкола України

Про це повідомив телеканал Ен-Бі-Сі з посиланням на представників Пентагону, передає Еспресо.TV.

Есмінець прибуде в акваторію Чорного моря "орієнтовно на наступному тижні", і його присутність в регіоні має стати символічним жестом підтримки України та союзників по НАТО в регіоні. Скільки часу корабель пробуде в Чорному морі, наразі не повідомляється. Очікується, що він візьме участь у спільних навчаннях з кораблями ВМФ країн-членів НАТО на Чорному морі і відвідає ряд портів.

Офіційний представник Пентагону Стів Уоррен підтвердив, що ВМС у найближчі дні направлять американський есмінець в Чорне море, "щоб запевнити наших союзників в нашій вірності зобов'язаннями в регіоні". При цьому він підкреслив, що це рішення є "прямим наслідком нинішньої ситуації в Україні". 

Згідно з повідомленням Інформаційної служби ВМС США, на даний час есмінець "Дональд Кук", що базується в іспанському порту Рота на Атлантиці, знаходиться в акваторії Середземного моря. Корабель прибув до Іспанії 11 лютого. Вашингтон вирішив розмістити його на постійній основі в Європі в рамках програми поетапної побудови адаптивної системи ПРО.

За даними інформаційної служби ВМС США, у 2014 на військово-морську базу в Роті для постійного базування прибуде ще один есмінець - "Росс" (Ross), а в 2015 році - есмінці "Карні" (Carney) і "Портер" (Porter).

Ці кораблі, здатні відстежувати балістичні ракети і з високою ймовірністю збивати їх, здійснюватимуть патрулювання в східній частині акваторії Середземного моря. Як вказують представники ВМС, метою розміщення кораблів є захист європейських союзників, країн-партнерів, що знаходяться в регіоні американських військ, а також США від нинішніх і перспективних ракетних загроз.

Як ми вже повідомляли, у березні в Чорному морі побував американський есмінець "Тракстан" (Truxtun). Він взяв участь у ряді навчань з кораблями ВМФ Румунії та Болгарії. Корабель покинув регіон 21 березня.

За даними ВМС США, на даний час в східному Середземномор'ї знаходиться авіаносна ударна група на чолі з атомним авіаносцем "Гаррі Трумен" (Garry Truman), яка, завершивши бойове чергування в районі Перської затоки, направляється на бази приписки на Атлантиці. У березні  авіаносна група на чолі з авіаносцем "Джордж Буш" (George Bush), яка йшла їй на зміну на Близький Схід, за рішенням Пентагону затрималася в східному Середземномор'ї у зв'язку з подіями в Україні.

На цьому відео можна побачити, як працює система ПРО, розміщена на американських есмінцях.