Медведєв відмінив $100 знижки на газ для України, яку давали "Харківські угоди"

Прем'єр РФ Дмитро Медведєв оголосив про скасування нульового вивізного мита на газ для України

На зустрічі з главою "Газпрому" Олексієм Міллером Медведєв нагадав, що в рамках харківських угод з Україною 30 квітня 2010 року урядом РФ було прийнято документ, що встановлює нульову вивізне мито на газ, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"З урахуванням відпадання міжнародно-правових підстав для існування угоди (Харківські угоди) та денонсації самої угоди я також приймаю рішення про скасування постанови уряду від 30 квітня 2010 року № 291", - заявив Медведєв.

"Це рішення тягне для "Газпрому" прямі безпосередні наслідки в подальших відносинах з українськими партнерами", - сказав прем'єр.

Глава уряду нагадав, що на останньому засіданні Ради безпеки РФ розглядалося питання про долю так званих "харківських угод" і за підсумками президент РФ дав доручення розглянути питання про денонсацію відповідних міжнародних договорів, підписаних в 2010 році.

"Державна Дума розглянула це питання. І з урахуванням того, змінилися обставини, які були безпосередньою причиною укладання цих договорів, Держдума денонсувала відповідні міжнародні документи. Підписано відповідний закон", - нагадав Медведєв.

Також Медведєв додав, що Росія постарається стягнути доходи, недоотримані через застосування пільг на постачання газу Україні. 

"На даний момент ми розглядаємо питання про можливість застосування відповідних компенсаційних механізмів, таке доручення дано, для того, щоб частина неотриманих російським бюджетом доходів стягнути в установленому порядку", - сказав прем'єр.