НАТО звинувачує Росію у "пропаганді і дезінформації"

НАТО відкидає звинувачення Росії в тому, що посилення військової присутності НАТО на сході Європи на порушить чинні домовленості і, зокрема, Римську декларацію

Про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Андерс фоґ Расмуссен на прес-конференції в Брюсселі в четвер, передає Еспресо.TV з посиланням на DW.

"Звичайно, ми не порушили Римську декларацію, і я здивований, що Росія може заявляти про те, що НАТО порушила свої зобов'язання, тому що вона сама порушує всі принципи і свої міжнародні зобов'язання", - зазначив Генсек.

Звинувативши Росію в "пропаганді і дезінформації", фоґ Расмуссен висловив думку, що звинувачення Росії засновані на "неправильній інтерпретації Основоположного акта НАТО-Росія від 1997 року". Генсек НАТО пояснив, що в цьому документі "НАТО обіцяє забезпечувати колективну оборону, використовуючи підкріплення, а не розміщення додаткових військ на постійній основі". Саме це, за словами Расмуссена, НАТО зараз і робить.

Раніше глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Москва чекає від НАТО роз'яснень з приводу планів нарощування військової присутності на території східноєвропейських держав, що, за його словами, є порушенням Римської декларації. Заступник міністра оборони РФ Анатолій Антонов повідомив, що Росія відкликає в Москву для консультацій головного військового представника РФ при НАТО Валерія Євневича.

Тим часом постпред Естонії в НАТО Лаурі Лепік підтвердив, що військовий аеропорт Емарі буде перетворено на базу, з території якої НАТО буде вести посилене патрулювання повітряного простору над країнами Балтії, повідомляє агентство dpa.