Росія хоче наміняти іранської нафти на 20 мільярдів

Росія і Іран просунулися в переговорах щодо угоди про постачання іранської нафти в обмін на російське устаткування, сума операції може скласти 20 мільярдів доларів

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерела, знайомі із ситуацією.

У січні ЗМІ повідомляли, що РФ і Іран обговорюють питання постачання до Росії близько 500 тисяч баррелів іранської нафти в день в обмін на поставки російського обладнання і товарів. Пізніше посол Ірану Мехді Санаї підтвердив факт переговорів, додавши, що мова йде про постачання декількох сотень тисяч барелів на день.

Джерело агентства в Росії повідомили, що Москва "зі свого боку підготувала всі документи". Воно додало, що поки не досягнута домовленість про кінцеву ціну нафти в контракті. За його словами, розглядався варіант постачання нафти з Ірану в обмін на російські товари, включно з металами і продовольством. Про поставки військової техніки в угоді не йдеться =.

Крім того, джерело сказало, що загальна сума операції, як очікується, складе від 15 до 20 мільярдів доларів, вона пройде в кілька етапів з першим траншем у розмірі від 6 до 8 мільярдів доларів.

Два джерела агентства в Ірані підтвердили, що угода була оцінена в 20 мільярдів доларів. Один з іранських чиновників сказав, що вона включає постачання нафти обсягом близько 500 тисяч барелів на день протягом двох-трьох років. Близько 300 тисяч барелів можуть поставлятися через Каспійське море, решту, можливо, - через порт Бендер-Аббас (Перська затока).

"Ціна ( в рамках переговорів ) визначена на рівні нижче світової ціни на нафту, але ненабагато, і є кілька варіантів . Але, в цілому, на кілька доларів нижче, ніж ринкова ціна", - додало джерело агентства. Зараз нафта торгується на рівні близько 100 доларів за барель.