Україна підраховує збитки і готує позови до Росії, - Мін'юст

Україна готує позови до міжнародних судів до Російської Федерації щодо відшкодування збитків від втрати майна у Криму. Перші оцінки збитків будуть наступного тижня

Про це повідомив міністр юстиції України Павло Петренко, передає Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс-Україна". 

"Міністерство юстиції зараз готує відповідні доповнення до позовів до міжнародних судів по Криму. Я сподіваюся, що наступного тижня у нас будуть перші експертні оцінки нашого збитку по Криму", - заявив міністр.

За його словами, позови стосуватимуться збитків від втрати майна Міненерговуглепрому, зокрема, шельфу Чорного моря, компанії "Чорноморнафтогаз", а також Мінінфраструктури - залізниці, об'єктів нерухомості, доріг, кораблів, літаків, які залишилися на території Криму.

Крім того, йдеться про збитки Держуправління справами від втрати установ санаторно-курортного господарства та об'єктів культурної спадщини.

"По цьому першому блоку майна ми отримаємо ринкову вартість і зможемо сформулювати вимоги щодо відшкодування збитків з боку РФ за протизаконні дії, які вони зробили на території Криму", - зазначив Петренко. На його думку, судова перспектива для України в цих справах позитивна, оскільки всі міжнародні структури визнали протиправність дій РФ.

Росія визнана агресором, який на території Європи здійснив фактично анексію частини території сусідньої держави. "Ми маємо перший вердикт Європейського суду з прав людини, який у надзвичайно короткі терміни після заяви Мін'юсту протягом буквально декількох годин прийняв рішення про визнання незаконними дії РФ і зобов'язав її вивести війська", - підкреслив Петренко.

Попри те, що Росія це рішення проігнорувала, відповідно до Конвенції про захист прав людини та згідно з регламентом Ради Європи факт невиконання цього рішення дає всі підстави для потерпілої сторони на компенсацію збитку в повному обсязі" , - пояснив він.

Міністр також повідомив, що Україна відпрацьовує можливість звернення в інші міжнародні суди "як з питань "Нафтогазу", так і з питань порушення територіальної цілісності України". Він також нагадав, що Генеральна асамблея ООН переважною кількістю голосів прийняла свою резолюцію, в якій висловилася за територіальну цілісність України. "Це рішення є надзвичайно серйозним з точки зору доказової бази, яку Україна використовує для стягнення компенсації шкоди з РФ", - підкреслив Петренко.