За Януковича СБУ фактично перетворилося на підрозділ ФСБ, - Речинський

Такого зрощення криміналу та влади, а також впливу Росії на Службу безпеки України, як за часів Януковича, раніше ніколи в Україні не було

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив відомий журналіст, екс–речник СБУ Станіслав Речинський.

"Це явище виключно Януковича. Тобто такого зрощення влади на криміналу ніколи раніше не було, і якщо торкатися СБУ, то такого контролю зі сторони Росії по відношенню до нашої спецслужби ніколи раніше не було. Це вперше таке явище, коли СБУ фактично перетворилося на підрозділ ФСБ", - зазначив Речинський.

За його словами, про зрощення влади та криміналу за часів Януковича говорить хоча б той факт, що на посаду глави МВС був призначений Віталій Захарченко. "Захарченко був широко відомий як  конвертатор, як людина, яка "кришувала" конвертаціоні центри спочатку в Донецькій області, а потім по всій Україні", - повідомив екс-речник СБУ.

Аналізуючи оголошення прізвищ людей, причетних до масових вбивств під час Майдану, Речинський зазначив, що насправді оголошені не всі фігуранти злочинів. "Я думаю, що їх кількість буде більша", - вважає він.

При цьому Речинський зазначив, що багото з цих людей були і раніше відомі широкому загалу.

За його словами, зокрема, фігурант злочинів Віктор Зубрицький раніше проходив у справі про замах на керівника "Фармаку" Філю Жебровську.

Армен Горловський був відомий спочатку на регіональному рівні, а за часів Януковича вийшов навсеукраїнський рівень.

Що стосується Юри Єнакієвського та Чоботарьова, то, за словами Речинського, вони були партнерам по горілчаній галузі та активно підтримували режим Януковича.