Київський суд скасував призначення "Няши" в.о. прокурора Криму

Окружний адміністративний суд Києва постановою визнав протиправним і скасував рішення президії Верховної Ради АРК, яким виконання обов'язків прокурора Криму було покладено на Наталію Поклонську

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на "РБК-Україна".

Таким чином, київський суд задовольнив позов в.о. Генпрокурора Олега Махницького.

Як зазначають у прокуратурі, вирішуючи суперечку, суд виходив з положень Конституції України, згідно з якими прокуратура України становить єдину систему (ст. 121), а організація і порядок діяльності його органів визначаються законом (ст. 123). Ці конституційні положення не допускають будь-яких винятків щодо врегулювання правовими актами Верховної Ради АР Крим організації і порядку діяльності органів прокуратури, призначення на посаду та звільнення з посади прокурора АР Крим.

"За таких обставин суд дійшов висновку про обгрунтованість доводів позову щодо виключного повноваження генерального прокурора України призначати прокурора АР Крим за погодженням з Верховною Радою Криму", - йдеться в повідомленні.

Як відзначають в ГПУ, оскаржуване рішення президії Верховної Ради Криму порушує правові основи діяльності прокуратури, принципи єдності та централізації її системи, ухвалено поза правовим полем, з перевищенням повноважень, визначених законодавством України.

Як повідомляло Еспресо.TV, 17 березня Шевченківський районний суд Києва задовольнив клопотання Генпрокуратури України про затримання та привід до суду для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою самопроголошеного прокурора АР Крим, громадянки України Наталії Поклонської.

Після першого брифінгу Поклонської відео її виступу за кілька днів стало хітом сервісу Youtube, тільки в Японії його переглянули понад 200 тис. глядачів. Поклонська за короткий час стала новим інтернет-мемом