Майже всі медпункти на Майдані припиняють роботу

Свою діяльність продовжать лише Шпиталь Майдану на вул. Трьохсвятительській та медичний пункт біля сцени на головній площі столиці

Більшість медпунктів для майданівців у центрі міста припинять свою роботу, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу Міністерства охорони здоров'я.

Про це йдеться у Меморандумі про взаєморозуміння між Міністерством охорони здоров’я України, Департаментом охорони здоров’я КМДА та Медичною службою Штабу національного спротиву, підписаному вчора, 3 квітня. З боку МОЗ України документ підписав Міністр охорони здоров’я Олег Мусій, від столичного департаменту охорони здоров’я його керівник Віталій Мохорєв, з боку Медичної служби Майдану – заступник керівника медслужби Андрій Гук. Меморандум було підписано для подальшої співпраці у заходах, спрямованих на надання медичної допомоги учасникам протестів.

Згідно з документом, волонтерські медпункти для майданівців мають завершити свою роботу. Ця вимога не стосується лише шпиталю Майдану на вул. Трьохсвятительській та медичного пункту біля сцени на Майдані Незалежності, де буде забезпечено цілодобове чергування бригад екстреної медичної допомоги

Залишки медикаментів та витратних матеріалів, які нині належать службі, мають бути передані на зберігання до КП «Фармація» до вирішення питання щодо їх подальшого використання. МОЗ та Медична служба майдану домовилися також про співпрацю між психолого-психіатричним підрозділом служби та відповідними фаховими підрозділами міністерства.

«Викладені в Меморандумі положення не означають, що відзавтра усі медичні пункти медслужби будуть зачинені, а волонтери підуть геть. Всі пункти надання медичної допомоги залишатимуться на свої місцях доти, доки потрібна буде допомога людям, які перебувають на Майдані. Але ми не маємо права тримати таку кількість медичних працівників в одному місці, коли масово не потребна медична допомога. Кваліфіковану та професійну медичну допомогу люди зможуть отримати в столичних закладах охорони здоров’я абсолютно безкоштовно», - зазначив Мусій, який тривалий час був одним із координаторів Медичної служби Майдану.

Як відомо, Медисна служба Майдану, або Медична сотня почала діяти ще у 2013 році. Пункти допомоги служби в різні часи знаходились у КМДА, Головпоштамті, Михайлівському соборі, Олександрівському костелі, консерваторії імені Чайковського, будинку Федерації профспілок, Будинку офіцерів, готелі «Україна».