НБУ встановлюватиме офіційний курс валют орієнтуючись на міжбанк

Офіційний курс гривні до долара США розраховується як середньозважений курс продавців і покупців , що склався в поточний робочий день за даними системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України

Відповідне нове визначення закріплено постановою правління НБУ № 180 від 31 березня, яке опубліковане і набуло чинності у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно діяла з вересня 2004 року нормі Нацбанк розраховував офіційний курс гривні до долара "на підставі котирования валюти на міжбанківському валютному ринку та з урахуванням інформації про чинний офіційний курс Національного банку і про проведені ним операції з купівлі-продажу іноземних валют 1-ї групи класифікатора, а також відомостей про курсові і цінові зміни на світових фінансових і товарних ринках, інших показників, зміна яких може впливати на валютний ринок України".

Таке формулювання дозволяла НБУ встановлювати курс, який суттєво відрізнявся від курсу на міжбанку. У рамках домовленостей з Міжнародним валютним фондом, Нацбанк обмежив відхилення офіційного курсу від ринкового 2 %, проте в кінці 2013-2014 року став порушувати це зобов'язання і лише в кінці січня задекларував нову політику визначення офіційного курсу на базі угод на міжбанку.

У новій постанові Нацбанк також встановив, що "офіційний курс гривні до іноземних валют та банківських металів діє з часу його встановлення" , тоді як раніше він починав діяти "на наступний день після дня затвердження" і окремо прописувався порядок його встановлення для святкових і вихідних днів.