Обама і конгресмени: Прогресу щодо Криму немає, але на рішучість США це не вплине

Президент Барак Обама запросив лідерів Конгресу в Білий дім, щоб обговорити з ними криза в Україні. Їх розмова відбулася на тлі відсутності прогресу в спробах дипломатичного врегулювання ситуації

Через тиждень після свого європейського турне, в якому основне місце займало обговорення можливих шляхів реагування на російську анексію Криму, Обама зустрівся з лідерами демократів і республіканців в обох палатах Конгресу .

На зустрічі в Овальному кабінеті були присутні спікер Палати представників Джон Бейнер, лідер меншості Палати представників Ненсі Пелосі, а також лідери більшості і меншості в Сенаті Гаррі Рід і Мітч Макконнелл. Учасники зустрічі покинули Білий дім, не зустрівшись з журналістами.

Білий дім повідомив, що Обама поінформував лідерів Конгресу про свою недавню поїздку в Європу і Саудівську Аравію.

У п'ятницю 28 березня Обама провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним. Після цього держсекретар США Джон Керрі обговорив шляхи дипломатичного врегулювання конфлікту з його російським колегою Сергієм Лавровим.

Але поки ніякого плану врегулювання ситуації не з'явилося, і немає ніяких ознак, що Росія готова послабити хватку, в яку вона взяла Крим, пояснивши це необхідністю захисту російських жителів регіону.

Обама заявив законодавцям, що США будуть і далі очолювати глобальні зусилля з підтримки України та ізоляції Росії у зв'язку з порушенням нею суверенітету України.

Лідери також обговорили питання ядерної безпеки, зустріч Обами з папою римським і американо-саудівські відносини.

Прес-секретар Білого дому Джей Карні визнав у четвер, що на даний момент американська адміністрація не бачить істотного прогресу в справі врегулювання кримського кризи.

«Ми продовжуємо вести діалог з Росією в спробі добитися дипломатичного розв'язання кризи, - сказав Карні. - Ми чітко дали зрозуміти, в чому полягає наша пропозиція, але ми не можемо доповісти про істотний прогрес... Росія повинна звести військову присутність до докризового обсягу, почати діалог з українським урядом, і зробити дії, спрямовані на деескалацію кризи. Ми не бачили свідчень, що підтверджують інформацію про відведення російських військ, діалогу (з українським урядом) також не відбувається».

Карні зазначив, що введення санкцій проти Росії не є кращим для Америки ходом дій, оскільки вони відіб'ються і на економіці інших країн. Однак, підкреслив він, США з партнерами єдині в думці, що «в разі нових провокацій з боку Росії, необхідно діяти. Представники російської влади можуть говорити все, що завгодно, але ті, хто знаходяться в списку санкцій, відчують наслідки».

Представник Білого дому додав також, що США не будуть брати участь в обговореннях майбутнього України без участі українців і що російська влада повинна визнати те, що Україна є суверенною країною .

Карні сказав, що забезпечення енергетичної незалежності не тільки України, але і всієї Європи, є пріоритетом американської адміністрації та її союзників. « Ми відкидаємо спробу використовувати ціни на газ як засоби примусу », сказав він.