Становище мусульман у Росії гірше, - муфтій

У Росії кояться етнічні погроми, знущання і вбивства на етнорелігійному ґрунті, чого ніколи не було в Україні

Про це в інтерв’ю розповів Муфтій Духовного управління мусульман України "Умма" Саїд Ісмагілов, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Український тиждень".

"На мою думку, в нас становище мусульман набагато краще, ніж в РФ. Там тривалий час відбувалися теракти, в яких звинувачували ісламських радикалів. Такою була офіційна риторика тамтешніх державних інституцій, які стверджували, що за справою Невського експреса 2007 і 2009 років, замахом на муфтія Ільдуса Файзова та вбивством його заступника Валіулли Якупова 2012 року в Татарстані, а також за вибухами на залізничному вокзалі у Волгограді стоять мусульмани Кавказу та росіяни, які нещодавно прийняли іслам", - зазначив він.

"Російська побутова ісламофобія – це не секрет", - додав Ісмагілов.

За його словами, мусульман із Кавказу та Центральної Азії сприймають доволі вороже, особливо у Москві.

"У РФ мають місце етнічні погроми, знущання і вбивства на етнорелігійному грунті. Це те, чого ніколи не коїлося в Україні", - сказав він.

Ісмагілов наголосив, що усе релігійне життя мусульман у Росії дуже прискіпливо контролює держава.

"Дехто з тамтешніх мусульманських лідерів каже, що відкрито висловлюватись, розмовляти, проповідувати не варто, аби не наражатися на небезпеку. Доводиться дотримуватися панівної офіційної ідеології. І так у Росії всюди. На Північному Кавказі ситуація ще складніша, бо там практично постійно відбуваються сутички так званих кавказьких бойовиків із силовими структурами РФ. Високий рівень контролю пояснюється загрозою поширення екстремізму", - зазначив він.