Онопенко: З’їзд суддів відбудеться, але після закону про люстрацію

З’їзд суддів обов’язково відбудеться, але після того, як набере чинність закон про люстрацію, який дасть початок очищенню судової гілки влади

Про це Еспресо.TV заявив колишній голова Верховного суду України Василь Онопенко.

Він зазначив, що сьогодні не відбувся не з’їзд суддів, а зібрання «на чолі з якимись судовими генералами, яким є що втрачати і які хотіли попризначати і себе і собі подібних в різні структурні підрозділи, в тому числі і в Конституційний суд».

«Рада суддів не приймала рішення по цьому, ми навпаки намагалися перенести (час зібрання), щоб це був насправді з’їзд, але нажаль ті члени ради суддів, які підкоряються головам обласних спеціалізованих судів навіть не з’явилися на Раду суддів», - додав Онопенко.

«Ми чекаємо закону про люстрацію і надіємося, що завтра цей закон буде прийнятий і з цього часу почнеться реальне оновлення судової влади відновлення довіри і зачищення судової системи від корумпованих елементів, в першу чергу в вищих спеціалізованих судах», - заявив Онопенко.

Він також запевнив, що з’їзд обов’язково відбудеться, «але на іншій пропорційній основі, не так як 60-70 делегатів, а десь буде 500 делегатів і ми дійсно будемо серйозно представляти суддівський корпус з 9000 суддів і вирішувати багато нагальних питань, які турбують  суспільство».

На думку Онопенка, в законі про люстрацію має буде «приділена увага тим суддям, які грубо і навмисно порушували законодавство, і  тут треба звернути увагу не тільки на політичні справи, а й на справи про банкрутство, про земельні рішення, коли просто йшло розбазарення країни».

«З іншої сторони закон про люстрацію, якщо він буде прийнятий, фактично звільнить всіх керівників судів, починаючи від голів місцевих судів до спеціалізованих судів, крім Верховного суду. Але це не є страшним, бо всі голови суддів, які є порядними, чесними і мають довіру громадян, вони  будуть переобрані, а ті, хто прийшли після псевдореформи Януковича, які  обслуговували режим вони повинні відійти у минуле», - підсумував Онопенко.

Нагадаємо, Сьогодні вранці Самооборона Майдану зірвала проведення з'їзду суддів.

Напередодні колишній міністр юстиції Сергій Головатий заявив, що Андрій Портнов, Віктор Медведчук і Віктор Янукович хочуть шляхом судової влади зробити контрреволюцію. І в цьому їм допомагають політики. Екс-міністр підозрював, що на з'їзді суддів могли вчинити спробу протягнення в КС поборників старого режиму, які, в свою чергу, повернуть до влади Віктора Януковича.