В Держдумі кажуть, що не можуть ввести війська на Схід України, так як це зробили в Криму

У Кремлі кажуть, що не можуть ввести війська в Донецьку область України, як це було в Криму, тому що про це попросили сепаратисти

Про це заявив голова комітету з оборони та безпеки Ради Федерації Росії Віктор Озеров, передає Еспресо.TV з посиланням на ТСН

При цьому він пригадав, як російські солдати опинилися на території Південної Осетії і Абхазії.

"Але це було в рамках СНД, а просто так узяти і ввести за закликом місцевої влади наш миротворчий контингент у Донецьк чи кудись ще – це суперечить міжнародним принципам і нормам", - сказав Озеров.

Він додав, що Росія могла б піти на такий крок, якщо Рада безпеки ООН прийме відповідне рішення. Щодо рішення Ради Федерації про дозвіл на використання Збройних сил в Україні, він пояснив, що це стосувалося лише Криму.

"Це було пов'язано з ситуацією в Криму, але при цьому ми діяли, виходячи з угод щодо Чорноморського флоту, й лише посилили охорону наших баз. Ми задоволені тим, що під час проведення референдуму нам не довелося використовувати своїх військових, і кримчани самі вирішили свою долю", - заявив Озеров.

Що ж стосується східних областей України, де посилилися заворушення проросійських сепаратистів, він заявив, що введення військ сюди було б "контрпродуктивним".

Водночас глава МЗС України Андрій Дещиця в інтерв’ю на російській радіостанції "Ехо Москви", що Україна буде воювати з Росією в разі введення російських військ у східні українські області, повідомляє ВВС

За його словами, Росія "не має жодних підстав для того, щоби вводити війська у східні регіони України".

Він додав, що в разі "найгіршого сценарію" Україна покладатиметься, в першу чергу, на власні сили.

Нагадаємо, сьогодні в Донецьку сепаратисти захопили обласну раду і заявили про створення Незалежної Донецької республіки в складі Росії. Потім самопроголошена "народна Донецька обласна рада" оголосила про проведення 11 травня референдуму про визнання Донецької республіки.

Раніше в.о. президента України Олександр Турчинов заявив, що проти сепаратистів у Донецьку, Харкові та Луганську, де в неділю було захоплено адміністративні будівлі з вимогами регіонального референдуму, будуть застосовані антитерористичні заходи.