До архівів СБУ допустили всіх охочих

Про це стало відомо під час проведення круглого столу з нагоди двадцятої річниці створення галузевого держархіву СБУ

За словами Ігоря Кулика, директору архіву СБУ, протягом останнього місяця був скорочений термін очікування для громадян після звернення та практика передачі документів у регіони, повідомляє кореспондент Еспресо.TV.

"За основну мету ми ставимо забезпечити максимально широкого доступу і відкритість до документів для всіх заявників" – каже Кулик.

Володимир В'ятрович, директор Українського інституту національної пам’яті переконаний, що такі реформи в держархівавх просто необхідні. За його словами, на пострадянському просторі за винятком Литви, Латвії, Естонії робота в держархівах активно проводилася, тоді як в Україна реформи досі лише активно обговорювались. 

"Те, що відбувалося в Україні протягом останніх років, особливо за правління Януковича, є одним з найбільш яскравих свідчень того, до чого може призвести неподолане тоталітарне минуле, як воно може відтворюватися, і для того, щоб цього не допустити, одним із важливих елементів є відкритість архівів комунальних спецслужб. Це необхідно для того, щоб вони відкривали правду на злочини тоталітарного режиму і виховували імунітет у громадян", - наголосив В’ятрович.