Голосування за тендерний закон стане перевіркою "Свободи" на підтримку тендерної мафії

Законопроект номер 2207 закриває законодавчу "діру" в сфері держзакупівель, через яку щороку бюджет втрачав близько 50 мільярдів гривень

На цьому наголосив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін в ефірі Еспресо.TV і висловив сумніви щодо чесності дій депутатів від фракції "Свободи", які мають свій законопроект.

"Це класний законопроект, він не змінює держзакупівлі. Його мета лише одна – закрити всі дірки там. Кабмін погодив, зареєстрували. Ні з того, ні с сього з’являється новий законопроект "свободівців" Мирного і Мірошниченка. У чому тут справа: якщо є дві версії законопроекту, то в Раді ставлять на обговорення обидва. А партія може голосувати за один. Тобто "Свобода" буде голосувати за свій. Таким чином може не вистачити голосів на нормальний законопроект. Якщо за кабмінівський законопроект забракне голосів "Свободи", то для нас – це меседж, що "Свобода" підтримує тендерну мафію", сказав Шабунін.

Він вважає, що потрібно удосконалити законодавчу базу, а за корупційні дії карати тюремним ув’язенням.

"Корупціонерів треба садити. Потрібна зміна правової бази. Найбільша дірка корупційна – державні закупівлі. Минулого року 520 млрд гривень держава витратила на держзакупівлі. З них 310 млрн гривень були витрачені без звітування і жодних процедур. Рік ми "проламували" законопроект, щоб повернути нагляд за цим – чекаємо оприлюднення. Цим ми закрили одну з ключових дір", - додав він.  

Також, Віталій Шабунін повідомив, що навіть за даними колишнього СБУ, з бюджету країни  кралося 50 млрд на рік.

"Є гроші в бюджеті, робиться фіктивний тендер і чорним "налом" вивозяться з країни. Боротися за заморожування, конфіскацію та повернення грошей до України – нині це одне з наших головних завдань".

Нагадаємо, як повідомляло Еспресо.TV, на сьогоднішньому засіданні у Верховній Раді депутати провалили Антикорупційний закон, не включивши його у порядок денний.