Портніков: У Кремлі продовжують сприймати Україну як колонію Росії

Журналіст проаналізував майбутні переговори між Україною, Росією, США і ЄС та нові умови, які ставить Росія

"Міністр РФ Сергій Лавров запропонував цікавий формат багатосторонніх переговорів в форматі «США-ЄС-Україна-Росія». На думку Лаврова учасниками цих переговорів мають бути не лише міністри закордонних справ, а й кандидати на посаду президента, але не всі, а ті, хто буде презентувати Схід України, але не всі, а ті, хто був висунутий легальними політичними силами", - підкреслив журналіст Віталій Портніков у ефірі  Еспресо.TV.

І пояснив, навіщо Росія наполягає на такому форматі переговорів.

"Для чого це Москві? На першій зустрічі всі говоритимуть про окупацію Криму, що Росія є організатором сепаратистських рухів в України, але нині практично немає доказів цього. Лавров сказав, що на зустрічі не можуть бути губернатори східних областей, а чому? Бо вони можуть надати такі докази. Кого ж Москва може витягнути? Представників ПР і КПУ. Вона очікує, що політичні сили, які давно пов’язані з РФ спільними інтересами, – будуть по один бік в переговорах", - сказав він.

Віталій Портніков вважає, що російська сторона не змінила своєї позиції щодо України й як і раніше вважає її частиною своєї території.

"Російська позиція не змінюється: в Кремлі продовжують сприймати Україну як колонію Росії. Тепер говориться про те, хто саме має представляти нашу державу, не просто влада обрана парламентом, а ті кого визначить Москва", - резюмував журналіст.

Нагадаємо, як передавало Еспресо.TV, державний секретар США Джон Керрі домовився з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим про чотиристоронню зустріч.