Як будуть виганяти нечесних суддів

Верховна Рада з третьої спроби ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект про відновлення довіри до судової системи України

Як  повідомляє Еспресо.TV,  відповідний законопроект №4378-1 підтримали спочатку 220 депутатів, при повторному голосуванні – 224 депутата, а при третьому голосуванні - 234 депутати.

Як повідомив голова підкомітету з питань цивільного, господарського та адміністративного судочинства Леонід Ємець, вчора було розглянуто 192 поправки до цього законопроекту і було рекомендовано винести його сьогодні на розгляд парламенту.

«Україна ніколи не мала  досконалої судової системи, але те, що робилося останні два роки, це був абсолютний беспредел, який використовувався як реальний інструмент режиму Януковича», - зазначив Ємець.

За його словами, законопроект, затверджений у першому читанні, пройшов експертизу Ради Європи, а також Венеціанської комісії.

Згідно закону:

1. Перевірка суддів здійснюється протягом 6 місяців з дати початку роботи органу, що здійснює перевірку. 

2. З метою реалізації цього Закону при Вищій раді юстиції України формується Тимчасова спеціальна комісія з люстрації, яка складається з 17 членів. Спеціальна комісія не підпорядковується і не підзвітна Вищій раді юстиції України. У своїй діяльності Спеціальна комісія звітує перед Верховною Радою України. Персональний склад Спеціальної комісії формується Верховною Радою України. 

3. Перевірка здійснюється щодо суддів судів загальної юрисдикції України на підставі подання народного депутата України; поданням громадської організації, об’єднання громадян; подання громадянина України; повідомлення засобу масової інформації; наявність достатньої для цього інформації у члена Спеціальної комісії.

4. За результатами перевірки суддів Спеціальною комісією приймається рішення, яким встановлюється наявність або відсутність підстав для звільнення особи з посади судді.