Ще ніколи Україна не була такою інвестиційно привабливою, як зараз - Європейська бізнес-асоціація

Оптимістичні очікування бізнесу, що працює в Україні, щодо змін інвестиційного клімату в нашій країні перевищили історичний максимум і склали 3,6 бала за п'ятибальною шкалою

Про це йдеться в дослідженні індексу інвестиційної привабливості, який щокварталу подає Європейська бізнес- асоціація ЄБА, об'єднує інтереси понад 950 європейських, українських та міжнародних компаній), повідомляє Еспресо.TV.

"Бізнес зреагував на революційні події кінця 2013 - початку 2014 років і на зміну уряду. Оцінка привабливості інвестиційного клімату бізнесом збільшилася з 1,81 бала до 2,72 бала з п'яти можливих. При цьому оцінка змін в інвестиційному кліматі в найближчі три місяці стала найвищою за весь період вимірювання і склала 3,6 бала з п'яти можливих. Попередній максимум становив 3,2 бала з п'яти можливих і був зафіксований у 2010 році", - йдеться в дослідженні.

Коментуючи результати досліджень, виконавчий директор ЄБА Ганна Дерев'янко зазначила, що бізнес справді очікує поліпшень. "Попередній індекс інвестиційної привабливості був найнижчим за всю історію спостережень. Зараз ситуація інша. У нас велика географія бажаючих допомогти Україні, і зараз головне - не втратити шанс, - сказала Дерев'янко. - Треба, щоб ми побачили реальний прогрес у боротьбі з корупцією, реальні кроки з дерегуляції, поліпшення в судовій системі".

За словами експерта, очікування бізнесу багато в чому продиктовані емоційними відчуттями. "Але курчат восени рахують. Очікування серйозні, але ми подивимося, що буде далі", - сказала Дерев'янко. 

З нею згоден і президент ЄБА Томаш Фіала. "Зараз бізнес хоче змін щодня. Бізнес в цілому дуже позитивно оцінює роботу уряду. Його кроки вже призвели до макроекономічної стабілізації, до підписання політичної частини Договору про асоціацію, до домовленості з МВФ. Бізнес давно чекав відновлення відносин з МВФ. Це додає впевненості і передбачуваності", - підкреслив Фіала.

У грудні 2013 індекс інвестиційної привабливості за підсумками IV кварталу 2013 впав до рекордно низького рівня, зафіксованого за п'ять років його існування - 1,81 бала з п'яти можливих. Це було пов'язано насамперед з непідписанням Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.