ЦРУ брало участь у розповсюдженні в СРСР забороненого "Доктора Живаго" - The Washington Post

Розсекречані дані свідчать, що Центральне розвідувальне управління США брало безпосередню участь у виданні та розповсюдженні роману Бориса Пастернака в роки холодної війни

Автори дослідження "Справа "Живаго": Кремль, ЦРУ та боротьба за заборонену книгу" Пітер Фінн та Петра Куве стверджують, що в рамках кампанії проти комуністичного ладу американські розвідники видавали та розповсюджували заборонену в СРСР книгу серед радянських громадян, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "The Washington Post".

"Книжки були зброєю, і якщо літературний твір був недорступним або забороненим у Радянському Союзі чи у Східній Європі, він міг використовуватися у пропагандистських цілях, для того, щоб викуликати сумніви у радянській реальності", - пише видання.

Згідно з дослідженням, операція з видання та розповсюдження роману проводилась з дозволу президентського комітету з координації операцій, а керував роботою радянський відділ ЦРУ. В документах також зазначено, що причетність влади США до цієї справи не можна було афішувати. Загалом, було розсекречено близько 130 документів, які стосуються участі ЦРУ в публікації "Доктора Живаго".

"Ця книга має велику пропагантистську цінність не лише завдяки внутрішній ідеї, яка дає поживу для роздумів, але й через обставини її публікації", - йшлося в одному з циркулярів ЦРУ 1958 року.

Дослідники пишуть, що ЦРУ отримали текст роману в 1958 році від британських спецслужб, після чого тираж віддрукували у Нідерландах. Більшу частину готових книжок розповсюдили серед радянських туристів на Всесвітній виставці у Брюсселі, причому вони могли отримати книгу російської мовою в павільйоні Ватикану.

На той час правами на публікацію творів Пастернака володіло міланське видавництво "Feltrinelli", і віддрукований тираж виявився нелегальним. Вже під час скандалу, що виник через дану ситуацію, почали ходити чутки про "руку ЦРУ" в цій справі.

Пізніше знову за ініціативою ЦРУ було надруковано ще один тираж "Доктора Живаго" - у кишеньковому форматі і з можливістю розділити книгу на дві частини, щоб її легше було ховати. Більша частина цього тиражу розповсюдили серед делегатів з СРСР та соціалістичних країн під час Всесвітнього фестивалю молоді та студентів у Відні.

Фінн і Куве пишуть, що всього за роки холодної війни ЦРУ розповсюдило в СРСР та країнах соцтабору близько 10 млн примірників заборонених книг та журналів.

Роман лауреата Нобелівської премії Бориса Пастернака "Доктор Живаго" створювався протягом десяти років, і вважається вершиною його творчості як прозаїка. 

У творі автор змальовує широке полотно життя російської інтелігенції на тлі драматичного періоду від початку ХХ століття до Великої Вітчизняної війни. Крізь призму біографії доктора-поета книга торкається проблем таємниці життя і смерті, російської історії, інтелігенції та революції, християнства, єврейства.

Радянське офіційне літературне середовище зустріло книгу вкрай негативно. У СРСР "Доктор Живаго" був опублікований лише у 1988 році.