На Херсонщині викрито російську агентурну мережу, в яку вербували українців

СБУ викрила і припинила діяльність агентурної мережі військової розвідки Російської Федерації, яка здійснювала підготовку акцій, спрямованих на підрив обороноздатності України

Про це повідомляє Еспресо.TV. з посиланням на прес-центр СБУ.

За даними прес-служби, було затримано мешканця Херсонщини, колишнього військовослужбовця, який за завданням представника Розвідувального управління Чорноморського флоту РФ залучив групу українських громадян до збору інформації військового характеру в Херсонській області. "Ще одним дорученням від іноземних кураторів була підготовка умов для здійснення на Херсонщині диверсійних акцій", - зазначили в відомстві.

В СБУ повідомили, що група встановлювала місця базування й передислокації, ступінь бойової готовності, чисельність особового складу, види та кількість озброєння і військової техніки частин та з’єднань Збройних сил України. При цьому окрема увага приділялась облаштованим у зв’язку із загостренням ситуації на південно-східних кордонах держави лініям оборони та замаскованій важкій військовій техніці.

"Для отримання таких відомостей залучені до протиправної співпраці громадяни виїжджали автівками до районів Херсонської області, що межують з АР Крим, де особисто спостерігали за змінами дислокації українських військових частин та переміщеннями військової техніки. Зібрані агентурою дані передавались російському шпигуну із дотриманням вимог конспірації", - розповіли в СБК.

За оцінкою експертів, інформація, яку збирали та передавали іноземній стороні, містить відомості, що становлять державну таємницю, а її розголошення завдає шкоди обороноздатності нашої держави.

У результаті вжитих контррозвідкою СБУ заходів резидента, що керував агентурною мережею, затримано.

Розпочато кримінальне провадження за ознаками вчинення злочину, передбаченого ст.111 КК України - державна зрада. Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі до 15 років.

У зв’язку з цим СБУ закликає українців не втрачати пильність та інформувати компетентні органи у разі спроб їх залучення представниками іноземної держави до проведення розвідувально-підривної діяльності.