Резолюція ПАРЄ: Федералізація України неприпустима

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію по Україні

Резолюцію підтримали 154 делегати, 26 проти, 14 утрималося. Загалом голосувало 194 особи. Про це повідомляє Еспресо.TV.

Резолюція вважає неприйнятною федералізацію України. "Асамблея наполегливо виступає проти будь-яких ідей федералізації України, так як це може значно послабити єдність і стабільність країни", - йдеться в проекті резолюції.

При цьому, асамблея рекомендує українській владі розробити комплексну і всеосяжну стратегію, спрямовану на зміцнення місцевих і регіональних органів влади та децентралізацію влади.

"Така стратегія децентралізації повинна бути заснована на принципах сильної унітарної держави з ефективною системою централізованого управління з делегуванням відповідальності і повноважень регіонам", - наголошується в проекті резолюції.

Водночас, відзначають в асамблеї, розкол між сходом і заходом України, що посилився останнім часом, має політичне походження.

При цьому, на думку ПАРЄ, жоден з аргументів, які використовуються Російською Федерацією для виправдання своїх дій, не заснований на реальних фактах і доказах.

Також в асамблеї називають референдум щодо приєднання до Росії, що пройшов 16 березня 2014 р. в Криму, таким, що суперечить як кримській, так і українській Конституції, а також висловлюють занепокоєння з приводу великої концентрації російських військових на кордоні з Україною.

Крім того, в проекті резолюції асамблея висловлює стурбованість з приводу збільшення кількості обґрунтованих повідомлень про порушення прав етнічних українців та кримськотатарської меншини в Криму після приєднання до Росії.

Водночас ПАРЄ також заявляє і про численні неправдиві повідомленнях про порушення прав людини в Україні, що мають негативний вплив на міжнаціональні відносини в країні.