Приєднання Криму коштувало російському ринку $179 млрд

Через анексію Крима, російський ринок втратив $179 млрд

Відповідну суму підрхувало російське видання РБК.

Ця цифра складається з відтоку капіталу в $33,5 млрд, падіння капіталізації вітчизняних компаній на $82,7 млрд на батьківщині і на $62,8 млрд - у Лондоні.

У $33,5 млрд оцінює відтік капіталу з Росії за березень Центр розвитку НДУ "Вища школа економіки" ($25,4 млрд, витрачених в березні Банком Росії на підтримку курсу рубля, плюс позитивне сальдо рахунку поточних операцій в $8,1 млрд). Більший відтік капіталу з Росії був тільки в жовтні та грудні 2008р. - $54 млрд і $45 млрд відповідно.

Ще $82,7 млрд втратив російський ринок акцій. Саме на стільки за перші два тижні березня знизилася капіталізація компаній, папери яких входять в індекс ММВБ (індекс знизився на 14,35 %), підрахували експерти УК "Альфа -Капітал".

Індекс RDX, в який входять торгуються на Лондонській біржі розписки російських компаній, просів за цей же час майже на 13 %, що в перекладі на гроші означає втрату в $62,8 млрд, випливає з розрахунків "Альфа- Капіталу".

"Падіння капіталізації ринку - це дійсно реакція ринку на українські події. Однак говорити, що відтік капіталу спровоковане виключно приєднанням Криму, не можна", - говорить економіст "Ренесанс Капіталу" по Росії та СНД Олег Кузьмін.

"Вважаю, що без кримських подій відтік був би на рівні 40 млрд дол за перший квартал", - додає він.