Українські дистриб'ютори не хочуть показувати російські фільми

Українські дистриб'ютори та кінотеатри відмовилися випускати на екрани низку російських фільмів, угоди про прокат яких були укладені раніше

Про це повідомили в одній з найбільших російських кінокомпаній "Централ Партнершип", інформує Еспресо.TV з посиланням на Lenta.ru.

Зокрема, це стосується трьох картин, українські прем'єри яких мали відбутись у травні. Це драма Олексія Учителя "Вісімка", бойовик Василя Серікова "22 хвилини" та комедія Дмитра Дяченка "Кухня в Парижі".

Артем Головашкін, гендиректор компанії "Інтер-Фільм", яка відповідає за прокат даних стрічок в Україні, в офіційному листі партнерам повідомив, що причиною відмови прокату російського продукту є "політична ситуація в країні, а також морально-етичні причини".

Відомо, що стрічці "Вісімка", заснованій на повісті Захара Прилепіна, відмовили в прокаті через наявність серед персонажів бійців ОМОНу. При цьому відомо, що режисер фільму Олексій Учитель підписав лист діячів культури на підтримку позиції президента РФ Володимира Путіна по Україні та Криму. Сам Прилепін в інтерв'ю заявляв, що Крим став української територією випадково, і за роки після розпаду СРСР так і не став частиною України.

Героями "22 хвилин" також є російські моряки і військові, а одни з персонажів "Кухні в Парижі" - президент Росії. Згідно з наявною інформацією, ці факти також вплинули на рішення про прокат стрічок на Україні .

На думку представників "Централ Партнершип" , всі три картини мали шанси на глядацький успіх на Україні. 

"Дуже шкода, що геополітичні питання впливають на такі сфери нашого життя" , - йдеться в заяві компанії.

Згідно зі статистикою, російські кінокартини заробляють в Україні близько 10% від загальної суми зборів.

Нагадаємо, раніше найбільший кінотеатр Львова "Планета Кіно" відмовився від прокату фільмів російського виробництва.